Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Брестак

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

| обновено на 17.04.21 в 09:39

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе, което е асфалтирано преди десетилетия и в момента е цялото на кръпки. Има и дупки, има и ями. Само за цялостен ремонт няма. Та, ако поемете по този разбит път, ще подминете сечище, гора, която вече не съществува, ще оставите за себе си един микроязовир, ако имате щастието ще видите щъркели и неусетно ще стигнете до село Брестак.

Сградата на кметството в село Брестак

Брестак е село, което, ако използваме определени термини за разстояния, отстои на 46 километра то Варна. То е в състава на Община Вълчи дол и е едно от най-големите села в общината. 

В момента в Брестак има регистрирани над 700 жители. Интересен факт е, че през последната година заради пандемията от коронавурис, много млади хора са си купили къщи.

Историята на селото датира от древни времена. По писмени сведения тук е имало поселение още от 16 век. Преди Брестак да се преименува Брестак, селото е носило името Караагач, което в превод означава Тъмно дърво. И така до 1934 година.

Войнишкият паметник в село Брестак

Любопитна е историята на църквата в селото Свети Великомъченик Димитър Солунски.

Църквата

В Брестак за разлика от много други села не само във Варненска област има работодатели. Те осигуряват работа на около 200 души.

Във Вълчидолското село Брестак има лечебница. Всеки вторник и четвъртък идва лекар, а в петък и зъболекар. Малко села могат да се похвалят с лекар и зъболекар. В Брестак живеят и чужденци. Рони Ашед се преселва тук от Нотингам.в момента се грижи за 16 кучета и 30 котки. Кучетата си имат имена. Котките нямат, защото са много.


В читалището в селото, което носи името на Паисий Хилендарски, има много богата и много добре подредена музейна сбирка, която представя бита на жителите на Брестак.

Близо до селото те, жителите на Брестак, си засадиха гора. Да, истинска гора. Разбира се, че дръвчетата са малки, но ако за тях бъдат полагани грижи и бъдат опазени, след години в района ще има още една гора.

В село Брестак си засадиха нова гора

Повече за Брестак и какво ни разказаха неговите жители, чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50