Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

| обновено на 17.04.21 в 09:39

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе, което е асфалтирано преди десетилетия и в момента е цялото на кръпки. Има и дупки, има и ями. Само за цялостен ремонт няма. Та, ако поемете по този разбит път, ще подминете сечище, гора, която вече не съществува, ще оставите за себе си един микроязовир, ако имате щастието ще видите щъркели и неусетно ще стигнете до село Брестак.

Сградата на кметството в село Брестак

Брестак е село, което, ако използваме определени термини за разстояния, отстои на 46 километра то Варна. То е в състава на Община Вълчи дол и е едно от най-големите села в общината. 

В момента в Брестак има регистрирани над 700 жители. Интересен факт е, че през последната година заради пандемията от коронавурис, много млади хора са си купили къщи.

Историята на селото датира от древни времена. По писмени сведения тук е имало поселение още от 16 век. Преди Брестак да се преименува Брестак, селото е носило името Караагач, което в превод означава Тъмно дърво. И така до 1934 година.

Войнишкият паметник в село Брестак

Любопитна е историята на църквата в селото Свети Великомъченик Димитър Солунски.

Църквата

В Брестак за разлика от много други села не само във Варненска област има работодатели. Те осигуряват работа на около 200 души.

Във Вълчидолското село Брестак има лечебница. Всеки вторник и четвъртък идва лекар, а в петък и зъболекар. Малко села могат да се похвалят с лекар и зъболекар. В Брестак живеят и чужденци. Рони Ашед се преселва тук от Нотингам.в момента се грижи за 16 кучета и 30 котки. Кучетата си имат имена. Котките нямат, защото са много.


В читалището в селото, което носи името на Паисий Хилендарски, има много богата и много добре подредена музейна сбирка, която представя бита на жителите на Брестак.

Близо до селото те, жителите на Брестак, си засадиха гора. Да, истинска гора. Разбира се, че дръвчетата са малки, но ако за тях бъдат полагани грижи и бъдат опазени, след години в района ще има още една гора.

В село Брестак си засадиха нова гора

Повече за Брестак и какво ни разказаха неговите жители, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, алеята край Морска гара

Времето през седмицата

През първата половина от седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Сутринта ще е хладно с минимални температури между 4° и 9°, по крайбрежието от 8 до 12. Максималните температури ще са между 18° и 21°, по Черноморието 15°-17°. В средата на седмицата ще премине фронтално смущение. В сряда..

публикувано на 09.05.21 в 15:31

Любовта, която предизвиква въпроси и търси отговори

Животът е най-цветен и смислен, тогава, когато имаме дълбоки и искрени взаимоотношения с най-близките си. С човека до нас, със семейството,  с приятелите или колегите. За да постигнем тази смисленост и чистота на взаимоотношенията си обаче трябва да имаме куража да погледнем собствените си страхове в очите и всеки ден да се стараем да..

публикувано на 09.05.21 в 09:28
Край Айфеловата кула - Париж, 14 март 2020г.

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните..

публикувано на 09.05.21 в 06:29

Откриха ресторант, посветен на София Лорен

Дивата на италианското и световното кино София Лорен е муза не само за режисьори, а и за ресторантьори.  Във Флоренция отвори врати първият ресторант в света, който е посветен на кинозвездата, и носи нейната “благословия”, информира "24 часа". Въпреки че Флоренция не е родното място на актрисата, той е известен открай време като..

публикувано на 08.05.21 в 18:18

Храни и напитки, които стимулират стреса

Ако живеете в хроничен стрес или тревожност, можете да се преборите с терапия, медитация, йога, но и с правилно хранене. Знаете ли, че безпокойството може да бъде причинено от определени храни, които приемаме? Ако безпокойството се е настанило в живота ви, може да се наложи да изключите тези храни от..

публикувано на 08.05.21 в 10:48

На Светла събота се почита св. Йоан Кръстител

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. По църковния календар се почита св. Йоан Кръстител. Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, е братовчед и предшественик на Иисус Христос. Според Евангелието именно Йоан предсказва идването..

публикувано на 08.05.21 в 09:18

Банкнотите от 20 лева - най-фалшифицирани

Най-голям брой банкноти в обращение са с номинал 50 лева, а с най-малък – 5 лева , предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на БНБ. В края на първото тримесечие на текущата година броят на банкнотите с номинал 50 лева достига 34,92% от общия брой на всички книжни пари в обращение, или 178,1 милиона бройки. В същото време делът на най-малко..

публикувано на 07.05.21 в 17:37