Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб. Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията.

"Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да обменят идеи и изобщо да пребивават някъде в свободното си време. Обзаведохме помещението – секция, бюро, телевизор, лаптоп. Виждам, че го посещават, доволни са младежите", казва кметът Калоян Николов.


До началото на лятото трябва да започне и изграждането на кът за отдих непосредствено до Варненското езеро. Там през лятото на 2015 година по инициатива на кмета и с помощта на около 40 души - рибари, любители и ентусиасти от селото, изцяло със собствени средства е построен 20-метров кей. Сега Калоян Николов обмисля поставянето на три беседки:

"В средата да има навесна част, под която да има барбекю, всичко да е разположено с лице към езерото. Всеки, който желае, да може да се разходи до там със семейството си, с приятели, да отдъхне, да се порадва на гледката. Селото определено има нужда от такова нещо, защото има много млади семейства с деца, които се разхождат в тази, а и други части на селото."

Още през тази година трябва да бъде санирана и обзаведена детската градина в селото „Първи юни“, каза още Калоян Николов. До две години ще бъде санирана и обновена сградата на кметството, където се помещават лекарски и зъболекарски кабинет, както и пощенската служба. Предстои да се санира и читалището. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теа Монева

Дебютният роман на Теа Монева "Мандарини по Мариенплац" с премиера в Радио Варна

Тази вечер от 19:00 часа в Арт салона на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя дебютния роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“. Виолета Тончева ще представи младата авторка. Теа монева е родена във Варна, завършва Първа Езикова гимназия, а след това - "Фармация" в Германия, където се установява и работи в момента. "Много исках да напиша тази..

публикувано на 07.08.24 в 14:54

Латинофиеста на откритата сцена на Двореца в Балчик днес

За осми пореден път латинофиеста ще се проведе на откритата сцена на Двореца в Балчик. Събитието започва от 19.30 часа днес, а входът за него е свободен.  В шоуто ще участват  Алфредо Торес,  Дарлин Родригес (талантливата дъщеря на Долорес Естрада, световноизвестен модел и танцьорка от Куба) и  Светослав Стойчев, който има зад гърба си шест албума..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Варна - есенен пейзаж през август

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата...

публикувано на 07.08.24 в 06:08

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45