Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб. Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията.

"Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да обменят идеи и изобщо да пребивават някъде в свободното си време. Обзаведохме помещението – секция, бюро, телевизор, лаптоп. Виждам, че го посещават, доволни са младежите", казва кметът Калоян Николов.


До началото на лятото трябва да започне и изграждането на кът за отдих непосредствено до Варненското езеро. Там през лятото на 2015 година по инициатива на кмета и с помощта на около 40 души - рибари, любители и ентусиасти от селото, изцяло със собствени средства е построен 20-метров кей. Сега Калоян Николов обмисля поставянето на три беседки:

"В средата да има навесна част, под която да има барбекю, всичко да е разположено с лице към езерото. Всеки, който желае, да може да се разходи до там със семейството си, с приятели, да отдъхне, да се порадва на гледката. Селото определено има нужда от такова нещо, защото има много млади семейства с деца, които се разхождат в тази, а и други части на селото."

Още през тази година трябва да бъде санирана и обзаведена детската градина в селото „Първи юни“, каза още Калоян Николов. До две години ще бъде санирана и обновена сградата на кметството, където се помещават лекарски и зъболекарски кабинет, както и пощенската служба. Предстои да се санира и читалището. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

публикувано на 15.05.21 в 09:07

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 15:21

Мерят кръвното на варненци на входа на Морската градина на 16 и 17 май

На 16 и 17 май 2021г. от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00