Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб. Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията.

"Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да обменят идеи и изобщо да пребивават някъде в свободното си време. Обзаведохме помещението – секция, бюро, телевизор, лаптоп. Виждам, че го посещават, доволни са младежите", казва кметът Калоян Николов.


До началото на лятото трябва да започне и изграждането на кът за отдих непосредствено до Варненското езеро. Там през лятото на 2015 година по инициатива на кмета и с помощта на около 40 души - рибари, любители и ентусиасти от селото, изцяло със собствени средства е построен 20-метров кей. Сега Калоян Николов обмисля поставянето на три беседки:

"В средата да има навесна част, под която да има барбекю, всичко да е разположено с лице към езерото. Всеки, който желае, да може да се разходи до там със семейството си, с приятели, да отдъхне, да се порадва на гледката. Селото определено има нужда от такова нещо, защото има много млади семейства с деца, които се разхождат в тази, а и други части на селото."

Още през тази година трябва да бъде санирана и обзаведена детската градина в селото „Първи юни“, каза още Калоян Николов. До две години ще бъде санирана и обновена сградата на кметството, където се помещават лекарски и зъболекарски кабинет, както и пощенската служба. Предстои да се санира и читалището. 

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31