Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Снимка: БГНЕС

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.

 Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи.
За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални паралелки, които са атрактивни за тях.

С ученици от тези паралелки участваме в международни проекти по „Еразъм+“, организират се посещения и практики, споделя  директорът  Светла Стойкова. В училището в село Синдел работят постоянно по различни проекти.

Чуйте още от разговора на Ваня Славова със Светла Стойкова:


"Св. св. Кирил и Методий“ в Синдел е единственото средно училище в община Аврен. 

Много от учениците от VIII до XII клас пътуват от 17 населени места на общината, която се грижи за безплатния транспорт.


Предизвикателство е и работата с по-малките деца, особено с тези в I и II клас.


С тях проблемът е с познанията по български език. „Вкъщи говорят на майчин език и като стъпят в училище, много от тях слабо разбират българския. Най-често, ако класът е от 14 деца, четири-пет имат затруднения. Освен усилията на екипа, тук е много полезна работата на медиатора от Синдел“, разказва още директорката.


Заради дистанционното обучение са раздадени 34 таблета на децата.


В началото на годината са предоставени и нови лаптопи, получени от МОН. Училището плаща интернета на част от възпитаниците си. А тези, които нямат достъп до мрежата или връзката е слаба, получават на хартия материали чрез медиатора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

публикувано на 15.05.21 в 09:07

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 15:21

Мерят кръвното на варненци на входа на Морската градина на 16 и 17 май

На 16 и 17 май 2021г. от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00

Абитуриенти oт Добрич с акция по кръводаряване

Абитуриенти от Добрич са органзирали благотворителна акция за кръводаряване в навечерието на завършването си. Учениците от 12Б клас на Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ са решили да дадат добър пример на своите връстници с тази инициатива. Според тях встъпването в зрелостта носи след себе си и повече отговорности, една от които е именно..

публикувано на 13.05.21 в 12:05