Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джагистиката като начин на живот

Футболът на маса или както е по-известен у нас с името „джаги” е спорт, който се развива в България от години. Огромна заслуга за неговото популяризиране има град Варна в лицето на Иван Ефтимов. Той е основател и главен треньор на клуб „Джа-Ра”.

„Все още се опитваме да популяризираме футболът на маса като професионален спорт. Ако в Румъния попиташ хората знаят ли какво е джага, почти никой няма да може да се сети за каква игра става въпрос. У нас е различно. Джагата е популярна като игра от повече от 50 години. Има огромен интерес. Възрастовата граница също е голяма. В събитията, които сме организирали през годините, участват и млади и по-възрастни играчи”, каза Иван Ефтимов.

Той се запалва се по играта преди 14 години по време на скейт-състезание, съпътствано от турнир по джаги. През есента на 2007 година създава варненският клуб „Джа-Ра”.

Всяко начало е трудно

„В първите 7 години беше много трудно. Отидох на един професионален турнир, организиран от Българската федерация по футбол на маса, в който видях какви невероятни неща правеха състезателите там. Бях много развълнуван. Започнах и аз да тренирам неуморно за да усъвършенствам тези умения. Когато човек се учи сам е много трудно. На мен ми отне 7 години. В този период, с първите състезатели на клуба, не успявахме да печелим отличия”, спомня си Иван Ефтимов.

Плодовете на труда

Първите успехи на клуб „Джа-Ра” идват през 2015 година, когато Иван Ефтимов и състезателите му печелят първата шампионска титла на България.

„Те бяха изключително мотивирани. Тренирахме неуморно в един гараж, в който бяхме разположили две маси за джага. Въпреки трудните условия, успяхме да станем клубни шампиони, с което си спечелихме правото да участваме и на две международни състезания. Оттам тръгнахме нагоре”, каза Ефтимов.

За тези 14 години, през клуба са преминали повече от 250 човека. Някои от тях тренират за удоволствие, а други гонят по-високи цели. За да „запали” повече хора по играта, Иван Ефтимов осигурява и безплатни тренировки за младежите. От миналата година, клубът разполага и с модерна зала в центъра на Варна, в която има няколко различни професионални маси. Интересното е, че всяка маса си има свои особености и ако придобиеш умения на един вид маса, то на друга може и да ти е много трудно.

Жените в „мъжкото царство” на джагите

Футболът на маса е спорт, който от години е популярен и сред жените. В клуб „Джа-Ра” вече тренират 4 момичета, които участват по турнири. Дамите по никакъв начин не се „дават” на мъжете. Един от примерите е Ралица Димитрова. Тя се „влюбва” в джагите преди 5 години.

„Като кажеш джаги, повечето хора си представят едни чичковци в бара, които блъскат по джагата и не осъзнават, че това може да бъде професионален спорт. Посещавах барове и гледах хората как играят. Много исках да се включа и аз, но никой не искаше да играе с мен. А и тогава можех само да държа ръчките. Преди 3 години срещнах Иван. Видях какви невероятни неща правеше на масата. Тогава си казах, че и аз мога да се науча. И започнах да тренирам упорито. През 2018 година ми беше първият турнир, в който участвах. Беше трудно, но и изключително забавно. Там се запознах със световните шампиони по джаги. Тогава реших, че това е нещо, което искам да правя и занапред”, разказа с вълнение Ралица.


Джагистика за подрастващи

През 2020 година, Иван Ефтимов, Ралица Димитрова и други техни съмишленици от клуба, създават проект „Джагистика за подрастващи”. Основната му цел е популяризирането на спорта в България, внедряването му в училище и осигуряване на безплатни тренировки за тези, които имат желание, но нямат възможност. Проектът е одобрен и финансиран от Европейската програма за солидарност.

„Първоначалната ни идея беше да обикаляме училищата и да популяризираме спорта сред учениците. Заради пандемията обаче, плановете ни се объркаха. Но ние не се отказахме. Направихме няколко видеа, чрез които презентирахме футбола на маса сред младите. В периода юни-август 2020 година, организирахме поредица от събития „Джага на открито” на входа на Морската градина. Взехме участие и в три летни фестивала”, каза Иван Ефтимов.

Варна става световен център на джагите през лятото

„Продължаваме да работим усилено по популяризирането на джагите. През тази година също предвиждаме няколко интересни събития. Ще продължим с турнирите на открито. Те ще са отново през почивните дни, на входа на Морската градина и ще са със свободен достъп за желаещите да участват. Имаме покани за два фестивала във Варна и Добрич.

Предстои да проведем и голям международен турнир в морската столица, който ще с ранг „Мастърс”. Той ще бъде в началото на август и ще е на открито”, поясни Ефтимов.

Очаква се да участват около 150 човека от цял свят, ако всичко е наред с пътуванията. В предишни години, в турнира са участвали състезатели от САЩ, Индия и Перу.

Безплатни тренировки за хора с увреждания

От Спортен клуб „Джа-Ра” са си поставили за цел да организират събития и за деца и младежи с увреждания и в неравностойно положение. По тази инициатива, Иван Ефтимов и екипът му работят съвместно с Дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна.

„Вярвам, че има огромен смисъл в това, защото за тези деца и младежи ще бъде истинско щастие да участват в тези прояви. Практиката показва, че играта помага за тяхното развитие и социализация. Целта ни е да направим мащабна кампания. Разполагаме и с маси, които са предназначени за хора в инвалидни колички”, каза Иван Ефтимов. 

В момента, той и неговите съмишленици работят и по разширяване на джага-мрежата в страната.

„Помагаме на петима доброволци, които обожават играта, да създадат клуб по футбол на маса и в Добрич”, каза още Ефтимов.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Иван Ефтимов и Ралица Димитрова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38