Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Снимка: БГНЕС

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

"В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не засяга физическото здраве на човека, както е при алкохолната зависимост или наркоманията. Последствията върху психичното здраве, както и социалните последици обаче са огромни. Тези хора губят много пари. Впоследствие губят жилището, работата и семейството си, защото те са изцяло обсебени от хазартната зависимост. Докато играят, времето за тях е спряло", поясни проф. Кожухаров.

Шумът, който се вдигна преди години за хазартната дейност у нас и спирането на лотарийните билетчета, е помогнало да се видят действителните мащаби на проблема, според проф. Христо Кожухаров.

"В един момент, търкането на билетчета се превърна в основен поминък на хората, които търсят лесна печалба, без да полагат усилия. Промотирането на бързи и лесни печалби е много лош пример. Една социална държава трябва да учи хората на обратното. За да постигнеш успех, трябва да се трудиш", поясни още той.

Държавата трябва да заделя повече средства за превенция на хазартната зависимост, според психиатъра. Официална статистика за такива случаи у нас не се води.

"Ние виждаме само върха на айсберга, но какво се случва под него - не знаем. Това са пациенти, които сами търсят помощ под натиска на своите близки, на правораздавателните органи или на бандитски организации", добави проф. Христо Кожухаров.

Той също работи със зависими от хазарта. Според него, на първо място самият човек трябва да осъзнае необходимостта от помощ. Каза още, че лечението е дълго и трудно. По-често е амбулаторно. Близките също играят основна роля в него.

"Близките на зависимия не трябва да бъдат поддържащи проблема, а да поставят граници. Не трябва да плащат дълговете на зависимия, мислейки си, че така ще му помогнат и той ще започне на чисто. Това е грешно. Трябва да спазват указанията на психиатъра. Те трябва да осъзнаят, че зависимият е като малко дете, което трябва да бъде учено какво е правилно и какво не", поясни още специалиста.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов: 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открит е сезонът на трюфелите за туристи край Балчик

На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи. За Димитър Димитров – един от управителите и председател на..

публикувано на 17.05.21 в 10:12

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят...

публикувано на 16.05.21 в 09:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

обновено на 15.05.21 в 13:58

Почистване преди празника Свети Свети Константин и Елена

Доброволци, сред които много младежи, почистиха местността около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се намира и лековито аязмо в местността „Ментешето” край квартал „Владислав Варненчик” във Варна. Идеята е на Духовно-просветния център „Св.Архангел Михаил” и храма „Св.Димитър” в квартала. Целта на акцията е да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30