Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието започва там, където свършват думите

| обновено на 22.04.21 в 14:28

Всяко второ дете у нас - 47%, е преживяло някаква форма на насилие до 18-ата си година. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид - 45,9%, последвано от физическо – при всяко трето дете, и сексуално насилие, от което са потърпевши около 15 на сто от децата.

Това показват данните от проведеното по поръчка на UNICEF България национално представително проучване.

Децата и младите хора, преживели насилие или пренебрегване, и тези от тях, които се чувстват в опасност, имат много по-ниско ниво на благосъстояние в сравнение с останалите деца, пояснява Дани Колева - програмен директор "Закрила на детето" към представителството на детския фонд на ООН у нас.

Изследването е първото по рода си комплексно проучване у нас и включва събиране на данни за всички форми на насилие над деца, в различни видове среда, както и обстойна оценка на капацитета на съответните служби за превенция и противодействие на това явление.

И още от изводите.
Едно от всеки три деца в България се чувства в опасност у дома, в училище или в общността, в която живее. "У дома" е най-често посочваната среда, където се извършва насилие над децата у нас, а възрастни, които преди време са били обект на насилие, са по-склонни в настоящия си живот също да прилагат такова към своите деца, потвърждава проучването.

Най-проблематичен за изследователите е фактът, че съществува разминаване между разбиранията на възрастните и децата за това какво е насилие, както липсата на координация между отделните институции.

Освен това, много деца все още не разпознават емоционалното насилие като насилие и всички обиди и подигравателно отношение към тях възприемат като шега.

Тя е категорична, че това не трябва да се приема като норма, а родителите трябва да научат децата си да разрешават конфликти без агресия и в трудна ситуация да се справят без насилие, защото „насилието започва там, където свършват думите“.

Все повече са и добрите примери, а проучването отчита и положителния факт, че много родители използват уместни методи за възпитание на децата си.

Констатация от изследването потвърждава, че хората, които подкрепят насилието като форма на възпитание, репликират този модел от  своето собствено детство. Затова е изключително важно този цикъл да бъде прекъснат, уточнява още Дани Колева. 

Мерките и препоръките, които са набелязани на база изводите от проучването, са насочени, както към институциите, така и към обществеността. Като добри практики за превенция на насилието от UNICEF посочват разяснителни кампании, които да очертават последиците от него и целенасочена работа с уязвимите групи.

Бедността не трябва да е фактор за извеждане на детето от семейството, а напротив, когато този проблем съществува, социалният работник трябва да работи в партньорство с други институции, за да се намери решение, казва Колева. 

Цялото интервю с Дани Колева можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15