Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”,която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.„Природата ни осигурява екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и суровини за енергия и лекарства. За да могат и децата ни да използват ресурсите на Земята обаче, ние сме длъжни да намерим начин да гарантираме, че те няма да бъдат изчерпани безвъзвратно“,призова Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. Всеки един от нас може да бъде полезен както за природата, така и за себе си, ако възприемем някои малки стъпки в ежедневието, които ще доведат до големи резултати в бъдеще. Такива са икономичното използване на вода и електроенергия, разумното потребление на храна, рециклирането на суровини и не на последно място – грижата за заобикалящата ни среда.

Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възстановяване: в резултат ¾ от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена.

По данни на доклада на WWF„Жива планета“ 2020, човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век.Един от застрашените видове в България е кафявата мечка, чиято численост намалява прогресивно през последните десет години.

Затова WWF изготвинаучно-базирана програма за опазване на вида, както и за превенция на конфликта човек-мечка във високопланинските населени места. В тази връзка WWF планира да работи тясно с местните общности, търсейки дългосрочни решения.Важна част от програмата е опазването на местообитанията на мечката – старите гори – от нерегламентирана човешка намеса.WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции. Акцент в програмата е и сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.Каузата за опазването на мечките привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те се включиха в кампанията и дариха изкуството сив полза на опазената природа и грижата за мечките у нас.Повече за дейността на WWF за опазването на мечките и как всеки може да се включи като стане закрилник на мечка, вижте на wwf.bg/mechki.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БАХБ напомня на ловците, задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза.

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес- слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36
Доц. Петко Стефановски

Няма риск работата в Здравната каса да спре, увери доц. Петко Стефановски

Няма риск за разходите по лечението на пациентите, а разплащанията към договорните партньори на Здравната каса ще продължат по план, съобщи председателят на Надзорния съвет на Касата Петко Стефановски, цитиран от пресцентъра на институцията , предаде БНР.  В съобщението се посочва, че в момента Касата има избран и действащ подуправител, който..

публикувано на 04.10.24 в 19:29