Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Да почистим заедно“ – тази събота в кв. „Аспарухово“

| обновено на 22.04.21 в 10:17
3
Наталия Николова
Снимка: Д.Дончева

Акция „Да почистим заедно“  ще се проведе тази събота /24 април 2021г./ в кв. „Аспарухово“ във Варна. Организатор на доброволческата проява е Наталия Николова, основател на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“.

В проявата може да се включи всеки, който желае да живее на по-чисто място и не пести усилия за това, каза за Радио Варна Наталия Николова.

Събитието е планирано за времето от 11.00 часа до 15.00 часа на 24 април, а локацията е гората над спирка „Зора“ в кв. „Аспарухово“, където има изхвърлени много боклуци – от пластмасови торбички и бутилки до стари домакински електроуреди. За всички желаещи да се включат ще бъдат осигурени чували и ръкавици. Събраните отпадъци ще бъдат извозени с транспорт от община Варна.

Проявата е част от поредица събития за опазване на околната среда, които фондацията организира във Варна, по проект "Чрез изкуство към промяна", финансиран от Национален фонд "Култура" и по повод 22 април – Денят на Земята.


Цялата дейност на фондацията е насочена към опазване на природата и рециклиране на отпадъците, затова и почистването е част от нашата дейност, каза още Наталия Николова. На нейният призив да се включат повече хора се отзовават и еко-организации от страната и подобни акции по почистване ще се проведат тази събота още в районите на София и Трявна.

Това, обаче, няма да единственото почистване, което сме планирали да направим, категорична е Наталия Николова. Следващата акция е планирана за 1 май 2021 година, като засега на фокус е плажът в кв. „Аспарухово“. Приемаме предложения от доброволците и за други замърсени райони, така че ако се вземе решение може да сменим мястото, допълни Николова. Най-точна информация ще има във фейсбук където сме създали събитието, каза още тя.

Чуйте още в прикачения звуков файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Открит е сезонът на трюфелите за туристи край Балчик

На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи. За Димитър Димитров – един от управителите и председател на..

публикувано на 17.05.21 в 10:12

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят...

публикувано на 16.05.21 в 09:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

обновено на 15.05.21 в 13:58

Почистване преди празника Свети Свети Константин и Елена

Доброволци, сред които много младежи, почистиха местността около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се намира и лековито аязмо в местността „Ментешето” край квартал „Владислав Варненчик” във Варна. Идеята е на Духовно-просветния център „Св.Архангел Михаил” и храма „Св.Димитър” в квартала. Целта на акцията е да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30