Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благотворителна кампания в помощ на бездомните животни организират тази неделя във Варна

| обновено на 22.04.21 в 16:45
Снимка: Фейсбук

Мащабна благотворителна инициатива "Подай ръка - спаси лапа" ще се проведе навръх Цветница (25 април) в Морската градина във Варна. Целта на инициативата е набирането на средства за есенната кампания по кастрация на безстопанствени кучета и котки. Това каза за Радио Варна Илияна Стойчева от "Animal Hope Varna", които са организатори на събитието заедно с Ротаракт клуб - Варна.  В празнична обстановка, с много интересни игри и занимания, гражданите ще могат да се запознаят с възможностите за осиновяване на животно, ползите от кастрацията, а също и с тънкостите във възпитанието на домашния любимец. Ще има и благотворителен базар.

"Подготвили сме много изненади за хората, които дойдат на събитието между 10.00 и 16.00 часа до Пантеона в Морската градина. Всеки, който има желание да се включи е добре дошъл. Можете да доведете и вашия домашен любимец. Ще има и уъркшоп за изработване на плетени каишки.Ще си говорим за осиновяването на кучета и котета и ще може да се запознаете с някои от животинките, за които в момента се грижат доброволците от организацията", каза Илияна Стойчева.

В момента от "Animal Hope" се грижат за около 150 бездомни и болни кучета и котки.

Според Илияна Стойчева, в България осиновяването на такива животни не е толкова популярно. Хората търсят повече красиви и породисти кучета или котки.

Голямата популация на безстопанствените животни е сериозен проблем във Варна от години. Илияна Стойчева е на мнение, че той се е задълбочил от началото на пандемията, защото много хора са изхвърлили своите домашни любимци, подведени от информациите в интернет пространството, че те могат да бъдат преносители на заразата с коронавирус.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят...

публикувано на 16.05.21 в 09:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

обновено на 15.05.21 в 13:58

Почистване преди празника Свети Свети Константин и Елена

Доброволци, сред които много младежи, почистиха местността около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се намира и лековито аязмо в местността „Ментешето” край квартал „Владислав Варненчик” във Варна. Идеята е на Духовно-просветния център „Св.Архангел Михаил” и храма „Св.Димитър” в квартала. Целта на акцията е да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18