Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори: Няма ясни правила – основният проблем преди сезона

Снимка: БГНЕС

Пълно и гарантирано покритие на плащанията за почивка и възможност за анулиране – 70 %,  концепцията за хигиена и възможностите за презаписване за друг период са приоритетни за 69% от германците, които биха пътували това лято. Това обяви днес Калин Сутев от туроператорския бранш, който работи с германци. Той участва в 14-тия Черноморски туристически форум „Рестарт на туризма – нова надежда“. Интересът към пътувания и почивки в чужбина на германците, обаче засега е не е висок. Туристите от Германия биха планирали лятна почивка в страната си с личен автомобил, а една не малка част т.г. не предвиждат пътуване. Това не е представително за цяла Германия, но показва тенденциите, отбеляза Сутев. България, обаче я няма в него, защото страната ни попада в червената зона до края на месец май, по критериите на института Роберт Кох, подчерта Калин Сутев. 

Германците ще пътуват това лято с автомобил в страната си и на кратки почивки в съседни държави

Основните дестинации биха били към Австрия, Швейцария , Италия и в рамките на Германия. Като 38 % от германците биха пътували с личен автомобил в своята страна. Наблюдава се сериозна тенденция за отлагане на планирането на почивка и пътуване. 

Сериозно колебание има и към Средиземноморските дестинации, показва изследването. България в това проучване не попада сред първите 10 дестинации, които биха предпочели германците. Според института Роберт Кох страната ни е все още в червената зона, вкл. до края на месец май, подчерта Калин Сутев.

Докато у нас няма ясни правила за влизане и излизане на чуждестранни граждани с цел туризъм, няма да има резервации.

Трябва да се знае кой покрива допълнителното тестване, ако се наложи и на какви цени ще са, а също така от значение са възможните застрахователни покрития. Има сериозен спад сред резервациите на самолетни билети, за круизни у групови пътувания. В Германия се наблюдава също отлив и от пътуванията с други два вида обществен транспорт – влакове и автобуси, които се считат за групови пътувания.

Ще разчитаме на записванията в последната минута в сретата на май и през юни, за да достигнем поне нивата от миналото лято.

Много важно ще бъде новото маркетингово представяне на България след  пандемията, отбеляза Сутев.

България да стане безопасна дестинация

Нина Чамова отбеляза, че България не се рекламира като безопасна дестинация, за разлика от източно средиземноморските дестинации (Гърция, Турция, Кипър и Хърватска), които в момента са изключително активни и се рекламират като „безопасни за пътуване” и „безопасни за почивка”.

За полския пазар записванията вървят сравнително добре, съобщи Чамова. В момента записванията са буквално в застой, защото нашите партньори очакват България да обяви при какви правила ще приема туристите.

Комуникирането на условията за почивка е по-важно от цената в момента

Иван Грошев  т.г. ще е много по-важна добрата комуникация с партньорите за сигурност и безопасност, която нямаме все още, отколкото ценовите нива. Все още няма регламент как ще става влизането в България след 1-ви май, акцентира Грошев. Най-вероятно стотици румънци чакат, за да преценят дали да се запишат за Великден в България, който е другата седмица.

Трябва да използваме това, че страната ни е един от най-облекчените режими в пандемията – работят заведенията, моловете, дори фитнесите. Трябва да използваме това и да го рекламираме. Това отбеляза Грошев и даде за пример в Танзания, където обявиха, че там няма коронавирус и благодарение на това имаха някакъв сезон, въпреки че коронавирус имаше.

Двойно по-голям интерес от миналото издание на Черноморския форум, отбелязаха организаторите на база брой присъстващи онлайн в платформите, в които се излъчва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Земетресение с магнитут от 5,2 във Вранча. Усетено е в Добрич

Земетресение с магнитут от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в областта Вранча в Румъния в 17:40 часа, информира "Нова телевизия".  Потребители в социалните мрежи съобщават, че труса е усетен слабо от живеещите по високите етажи на блокове в редица български градове, сред които Русе и Добрич. Земетресението е усетено в Молдова и..

публикувано на 16.09.24 в 18:06