Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплащането за работа по Великден може да стигне четирикратен размер

Снимка: архив

Заплащенто за работа по Великден може да достигне четирикратен размер, съобщават от Инспекцията по труда. Поради съвпадането на 1 май с Велика събота Великденският уикенд през 2021 г. ще бъде с един ден по-дълъг. Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. При работа на неприсъствения 4 май обаче трудът се заплаща с увеличение само ако се явява извънреден, като увеличението е 75%.

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дена за отбелязване на Великден – от 30 април - Велики петък, до 3 май – понеделник. Ако работата на празничен ден е и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Трудът на официален празник, в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на извънредния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на периода, за който той е въведен и то с 50% увеличение.

Графикът при сумирано отчитане на работното време трябва да е утвърден поименно за целия период, за който то е въведено. Когато се налага полагане на извънреден труд, той трябва да е възложен с предварително издадена от работодателя заповед.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  19.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , са възможни смущения на електрозахранването в..

публикувано на 19.08.24 в 06:12

Слънчев и горещ понеделник

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Температурите, измерени в 6 часа: във Варна и Русе 21 градуса; Нос..

публикувано на 19.08.24 в 05:57

Жена се е удавила край Бяла

Жена се е удавила в морето край Бяла, Варненска област. Тя е украинска гражданка, дошла с цел туризъм, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Най-вероятната причина за инцидента е силното водно течение, допълват от полицията. Тялото ѝ е било извадено с катер.

публикувано на 18.08.24 в 13:42

Обмислят увеличаване на платната на ГКПП "Дуранкулак"

Има възможности за увеличаване на платната на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дуранкулак“. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че това е само идеен план, но са водени разговори с компетентните институции. Милошев подчерта, че Дуранкулак тази година е станало много актуално..

публикувано на 18.08.24 в 10:28

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

От 9:30 до 16 часа всеки може да посети най-старият и най-висок фар у нас - този в Шабла. Инициативата се организира от командването на Военноморските сили и общинската администрация в Шабла и е по повод Международния ден на морските фарове - 18 август. Посетителите трябва да носят лични документи за самоличност. Деца под 14..

публикувано на 18.08.24 в 09:34

Почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон

На 88 годишна възраст, почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон. Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст, съобщиха трите му деца пред АФП в изявление в неделя след битка с влошено здраве. „Ален Фабиен, Анушка, Антъни,  с дълбока скръб съобщават  за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души,..

публикувано на 18.08.24 в 09:16

Времето днес: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Деж. синоптик: В. Рафайлова

обновено на 18.08.24 в 07:25