Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна кампания за дарения на спално бельо за болниците

4
Снимката е илюстративна
Снимка: архив

Болниците у нас имат нужда от спално бельо. След лечение на хора с Ковид-19 в някои от тях то се унищожава, а по принцип се пере на високи температури. В резултат състоянието на голяма част от спалното бельо в много болници е изключително лошо, а смяната им в този момент не е приоритетна по редица причини. Това констатират две жени, когато съдбата ги отвежда в болница. Те са Светла Паркър и американката Ан Грифин, която от 12 г. живее в България.

Техен съмишленик във Варна става Павел Андреев, който прегръща с две ръце идеята им. За личната си мотивация да помага и как организира събирането и разпределението на даренията той разказа в предаването "Новият ден". Слушайте го и в звуковия файл.
Павел Андреев
От ноември 2020 г. до ден днешен Светла Паркър и Ан Грифин наблюдават ситуацията в болниците от предните редици. Те са двигателя на инициативата “Благодаря Ви, че Ви има”, с помощта на която успяват да вплетат ресторанти и вериги в солидарна мрежа, за да доставят всекидневно топъл обяд на медици от пет софийски болници.

След това двете решават да съберат възможно най-много единични спални комплекти и одеяла, които след това разпределят според нуждите на различни болници в София и страната.

Апелът на страницата им звучи така:

„Ще сме ти безкрайно признателни, ако можеш да се включиш с:

  • пълен спален комплект - долен чаршаф (150/240 см.), плик (150/215см.), калъфка (50/70 см);
  • само чаршафи или само калъфки - каквото имаш;
  • памучни и вълнени одеяла - може да са използвани, но запазени.

Необходимо е спалното бельо да бъде ново или почти неизползвано, без захабявания и следи от употреба.

Даренията се събират до 15 май.

Светла Паркър и Ан Грифин.“

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

публикувано на 12.06.21 в 12:23

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04