Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Варна стартира програма за откриване и проследяване на деца с отклонения в растежа

2
Снимка: Алианс на българските акушерки

Три годишна национална програма с участието на 25 родилни домове в страната за откриването и проследяването на деца, родени малки за гестационната си възраст, стартираха от Варненското дружество по детска ендокринология и българската асоциация по неонатология, с подкрепата на университетската болница „Св.Марина” и Медицинския университет във Варна.Специалистите ще проследяват засегнатите деца до две годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. 

Програмата предвижда и обучение на медицински сестри и акушерки за правилното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените . Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф.д-р Виолета Йотова – началник на направление „Педиатрия” в университетската болница „Св.Марина”.
БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакции след случващото се в НС - имат думата хората

Как приемат хората случващото се в парламента и смятат ли, че след всички скандали от последните седмици може все пак да се формира правителство? След напрежение в залата прекратиха заседанието на парламента Тези и други въпроси зададе нашият кореспондент в Добрич Мая Щърбанова, а в отговорите на участниците в нейната анкета ясно личи..

обновено на 01.06.23 в 20:12
рисуване,дете

166 са децата с изявени дарби в Балчик, 70 са със специални образователни потребности

Близо 166 са децата с изявени дарби в община Балчик. Те са с трайни способности и постижения в областта на науката, изкуството или спорта, надвишаващи постиженията на връстниците им. Получили са награди на различни областни и национални олимпиади, конкурси и състезания в областта на хуманитарните науки, музикалното творчество,..

обновено на 01.06.23 в 19:51

Със слънце от цветни балони 300 деца честитят на варненци 1 юни (ВИДЕО)

Над 300 деца от варненската детска градина "Незабравка" отбелязаха тържествено края на учебната година и празника на детето - 1 юни, рисувайки огромно слънце с осем лъча от разноцветни балони. Това е креативен израз на обичта и привързаността на децата към детската градина, към всички техни учители и приятели, уточняват от ДГ "Незабравка"...

публикувано на 01.06.23 в 16:50

С най-дългата рисунка и най-дългото хоро ОУ "Черноризец Храбър" отбеляза 1 юни

Над 60-метрова рисунка, изрисувана от децата от всички паралелки в Основно училище "Черноризец Храбър" изпъстри оградата на школото във варненския квартал "Левски".  Цветното платно включва общо 54 рисунки на големи картони, общо дело на възпитаниците на училището от различните класове. Освен пъстър и цветен, днес дворът на школото бе..

публикувано на 01.06.23 в 15:30

Деца в неравностойно положение тренират безплатно тенис във Варна

Десет деца и младежи в неравностойно положение от Центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ ще тренират безплатно на тенис кортовете на клуб „Черно море-Елит“. Децата получиха първи урок в Международния ден на детето, 1 юни. Шест деца бяха дошли днес, за да се запознаят с тениса като спорт и да направят своята първа тренировка. Първи..

публикувано на 01.06.23 в 13:54

Ваканция, ура!

По-малките ученици от днес се радват на извънучилищна свобода. С Деня на детето настъпи царството за забавления при тях. Времето за отдих, релакс, пътуване, а защо не и плаж. За това какви намерения имат през лятната почивка учениците от 2 "В" клас при Основно училище "Добри Чинтулов" във Варна  споделят пред репортера ни Ваня Славова:..

публикувано на 01.06.23 в 13:49
Снимката е илюстративна

Улици във Варна с новопостроени блокове останаха без дървета

Централен варненски район с новопостроени блокове остана без дървета. На ул. "Неофит Бозвели" те са изсечени преди години заради строителството на новите сгради. Да бъде възстановен зеления облик на улицата с нови фиданки очакват живеещите там отдавна, разказа писателката Изабела Шопова. По протежението на съседната улица "Средна гора" също няма нито едно..

обновено на 01.06.23 в 12:20