Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Варна стартира програма за откриване и проследяване на деца с отклонения в растежа

2
Снимка: Алианс на българските акушерки

Три годишна национална програма с участието на 25 родилни домове в страната за откриването и проследяването на деца, родени малки за гестационната си възраст, стартираха от Варненското дружество по детска ендокринология и българската асоциация по неонатология, с подкрепата на университетската болница „Св.Марина” и Медицинския университет във Варна.Специалистите ще проследяват засегнатите деца до две годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. 

Програмата предвижда и обучение на медицински сестри и акушерки за правилното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените . Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф.д-р Виолета Йотова – началник на направление „Педиатрия” в университетската болница „Св.Марина”.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Политиката разболява хората?

Висене в социални медии, четене на новини, гледане на новинарски емисии. С толкова много възможности никога не е било по-лесно да си осведомен за политиката у нас и по света. Но на каква цена? Според изследване на политолога от Университета на Небраска – Линкълн..

публикувано на 16.01.22 в 11:21

Зелен творчески кръг-нов проект в Академия за рециклиращо изкуство

Зелен творчески кръг е най-новият проект, с който варненската фондация Академия за рециклиращо изкуство започва новата 2022 година. Това обяви за Радио Варна нейният основател Наталия Николова. Проектът има за цел да привлече и популяризира български творци и предприемачи, които използват отпадъчни материали и опаковки за многократна..

публикувано на 15.01.22 в 09:36
слънце магнитна буря изригване

Магнитна буря удари Земята, възможно е неразположение при някои хора

Геомагнитна буря удари Земята в късните часове в петък. Смущението продължава да е активно и днес, показват данни на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. По прогноза засилената геомагнитна активност ще продължи до края на деня с тенденция да отслабва и утихва , посочва NOVA . Някои хора вероятно ще усетят неразположение,..

публикувано на 15.01.22 в 09:25

Какви са новите каузи на ученическия клуб "Следвай ме"

Позитивни послания, написани на малки листчета, ще раздават на случайни минувачи ученици доброволци от организацията "Следвай ме".  Петър Божилов е ученик в 10 клас в Четвърта езикова гимназия във Варна. Той е председател на новоучредения ученически  клуб „Следвай ме”, който непрекъснато увеличава членовете си. Младежите от „Следвай ме” участваха и..

обновено на 14.01.22 в 17:03

БНБ пуска сребърна монета за 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“. Цената на монетата е 108 лева. Тя ще се продава в клонове на Българската народна банка и в другите банки в страната. В периода от 17 до 19 януари, включително, всеки ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя..

публикувано на 14.01.22 в 11:59

Над 200-годишна джамия тъне в разруха

На около 90 км от Варна се намира Лопушна. Там живеят над 600 души и почти всичките са мюсюлмани. В дългополското село има новопостроена джамия, а до нея - друга, която тъне в разруха. Датира от 1802 година. Мечтата на кмета на селото е да се реставрира джамията, за да се съхрани тази забележителност, съградена от предците. Дъбът, който..

публикувано на 14.01.22 в 09:30

Традициите на Василица

Васильовден или Банго Васил (буквално „Куцият Васил“) се празнува от всички роми в България. Празникът е известен като „Ромската Нова Година“. За ромите Василица е подчертано семеен празник. Тържествата по посрещането на Ромската нова година започват от днес - 13 януари и продължава три дни. В отделните региони на България има определени..

публикувано на 13.01.22 в 16:42
Подкасти от БНР