Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Варна стартира програма за откриване и проследяване на деца с отклонения в растежа

2
Снимка: Алианс на българските акушерки

Три годишна национална програма с участието на 25 родилни домове в страната за откриването и проследяването на деца, родени малки за гестационната си възраст, стартираха от Варненското дружество по детска ендокринология и българската асоциация по неонатология, с подкрепата на университетската болница „Св.Марина” и Медицинския университет във Варна.Специалистите ще проследяват засегнатите деца до две годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. 

Програмата предвижда и обучение на медицински сестри и акушерки за правилното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените . Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф.д-р Виолета Йотова – началник на направление „Педиатрия” в университетската болница „Св.Марина”.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от Варна изработват къщички за птици

В младежкото пространство „Хале 3“ във Варна се проведе работилница за хранилки и къщички за птици , организирана от Сдружение „ЗА ТЕБ“. До ‌15 октомври ще се проведат  серия‌ ‌от‌ ‌тематични‌ ‌уъркшопи ‌за‌ ‌младежи‌ ‌до‌ 30 години, в които ще се включат и участници в неравностойно положение. Целта‌ ‌е‌ ‌да‌ ‌се‌‌ ‌стимулират‌ младежката‌..

публикувано на 26.09.21 в 16:56

Над 100 човека бягаха благотворително в помощ на 4-годишната Рали

Благотворително бягане в помощ на 4-годишната Рали от Варна се проведе днес на входа на Морската градина. Повече от 100 човека застанаха на старт-финалната арка, обединени в благородната кауза. В благотворителното бягане се включиха хора от всякакви възрасти, активни спортисти и гости на града, каза за „Радио Варна” един от организаторите..

публикувано на 26.09.21 в 11:22

Кампания за почистване и засаждане на билки в междублоковите пространства във Варна

Инициатива за зацветяване, почистване и облагородяване на междублоковите пространства се проведе днес във Варна. Първата спирка на кампанията "Природно активни с ателиета за здраве" беше градинката пред блок 122 в квартал "Младост", която е един от добрите примери за красиво и облагородено място с богата растителност. Основна заслуга за това има..

публикувано на 25.09.21 в 17:05

Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват,..

публикувано на 25.09.21 в 08:10

Англичанка рисува с кафе в помощ на бездомни четириноги

Ежедневно милиони хора по цял свят пият кафе, защото обичат вкуса му, помага им да се събудят или просто по навик. Кафето е една от най-популярните напитки в света. Освен това ценните кафяви зърна имат и други приложения – в козметиката, парфюмерията, градинарството и не само. Някой го използват и за рисуване. Уникални портрети, нарисувани с..

публикувано на 24.09.21 в 16:21

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това..

публикувано на 24.09.21 в 14:40

Есенен арт базар откриват във Варна

Есенен арт базар отваря врати този уикенд под открито небе в Морската градина във Варна. Своето творчество ще представят 20 автори и занаятчии от Варна, региона и не само, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият разговор на Сияна Спиридонова с него чуйте в прикачения звуков файл: Това е второ издание на есенния..

публикувано на 23.09.21 в 15:35