Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Варна стартира програма за откриване и проследяване на деца с отклонения в растежа

2
Снимка: Алианс на българските акушерки

Три годишна национална програма с участието на 25 родилни домове в страната за откриването и проследяването на деца, родени малки за гестационната си възраст, стартираха от Варненското дружество по детска ендокринология и българската асоциация по неонатология, с подкрепата на университетската болница „Св.Марина” и Медицинския университет във Варна.Специалистите ще проследяват засегнатите деца до две годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. 

Програмата предвижда и обучение на медицински сестри и акушерки за правилното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените . Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф.д-р Виолета Йотова – началник на направление „Педиатрия” в университетската болница „Св.Марина”.
БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Французин спечели 130 млн. евро от лотарията EuroMillions

Жител на Франция спечели 130 милиона евро в европейската лотария EuroMillions („Euromillions“), гласи съобщение на сайта на лотарията. В началото на септември друг жител на страната спечели над 109 милиона евро от лотарията. „Франция спечели 124-ия джакпот от стартирането на лотарията. Снощи, 29..

публикувано на 30.09.23 в 13:57

Колежът по туризъм във Варна открива новата учебна година на 2 октомври

Колежът по туризъм към Икономически университет - Варна ще открие тържествено новата учебна 2023/2024 година от 10 часа на 2 октомври в зала АУЛА.  Колежът по туризъм към Икономически университет – Варна отбелязва 60 години от създаването си с множество събития през 2023 г. В програмата бяха включени поредица от инициативи, срещи, научни форуми и др...

публикувано на 30.09.23 в 08:40

144 нови полицаи от цялата страна положиха клетва във Варна днес (СНИМКИ)

144 нови полицаи от цялата страна положиха днес клетва на официална церемония в двора в Академията на МВР във Варна( Център за специализация и професионална подготовка (ЦСПП) – Варна - структурно звено на Академията на МВР). Курсът на обучение е продължил 6 месеца в няколко направления:  „Полицай“, „Водач на оперативен автомобил II степен“, „Младши..

публикувано на 29.09.23 в 18:01

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започна днес в Добрич. Събитието се организира от Фондация „Добруджа - история, традиции, култура“ с партньорството на Община Добрич и ще продължи три дни. Участие в него вземат десетки занаятчии, представители на различни изкуства, певци и танцьори.  В продължение на три дни Добрич ще се радва на оживлението и..

публикувано на 29.09.23 в 13:36

ВСУ “Черноризец Храбър” започва академичната година с ръст на студентите

Тържествената церемония по откриване на академична 2023/2024 година ще се проведе на 2 октомври 2023 г. (понеделник), от 10.00 ч. в Източния парк на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Първият учебен ден ще започне с приветствие от академичното ръководство на университета. Ще бъде отслужен тържествен молебен за здраве, успех и..

публикувано на 29.09.23 в 10:37

Обсерваторията във Варна се включва в Европейската нощ на учените

Богата и интересна програма са подготвили от НАОП "Николай Коперник" във Варна по повод Европейската нощ на учените, която се провежда в последния петък на септември. Програмата включва лекции, експерименти, изложба, прожекции и музика. Няколко училища от морската столица ще имат и специални щандове, на които ще покажат презентации,..

публикувано на 29.09.23 в 06:53

Комикс разказва историята на манастирския комплекс в местността Джанавара

Комикс, който пресъздава интервю с известния археолог Александър Минчев, разказва историята на Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара край Варна. Автор на текста е Елена Владова, художник - Николай Русев.  Раннохристиянският манастирски комплекс е от периода V до началото на VII век, а първи негови изследователи в периода 1913 -..

обновено на 28.09.23 в 19:09