Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Варна стартира програма за откриване и проследяване на деца с отклонения в растежа

2
Снимка: Алианс на българските акушерки

Три годишна национална програма с участието на 25 родилни домове в страната за откриването и проследяването на деца, родени малки за гестационната си възраст, стартираха от Варненското дружество по детска ендокринология и българската асоциация по неонатология, с подкрепата на университетската болница „Св.Марина” и Медицинския университет във Варна.Специалистите ще проследяват засегнатите деца до две годишна възраст, с цел навременно наваксване в растежа. 

Програмата предвижда и обучение на медицински сестри и акушерки за правилното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата на новородените . Даниела Стойнова разговаря по този повод с проф.д-р Виолета Йотова – началник на направление „Педиатрия” в университетската болница „Св.Марина”.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Влез в мрежата" от входа на Морската

Варна се включва в кампанията „Влез в мрежата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Събитието се провежда от 18:00 часа на 30 юли (петък) на входа на Морската градина на адрес: гр. Варна, площад „Антон Новак“. Партньори на програмата са Община Варна, Общински детски комплекс-Варна, школа „Европейски мост“, Основно..

публикувано на 30.07.21 в 18:09
Павел Владимиров и Елени Декидис

Подготвя се игрален филм за легендата в бокса Ивайло Маринов

Животът на легендата на българския и световен бокс Ивайло Маринов ще бъде разказан в игрален филм. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“, на което беше разгледано искане от продуцентската компания „ ARS Digital Studio” за финансова подкрепа от страна на Община Варна. Сценарият на филма се основава на..

публикувано на 30.07.21 в 16:51

Август ще ни предложи от 13 до 43 градуса

Тази година през август се очаква средните температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 13° и 18°, а най-високите – между 38° и 43°, съобщиха от НИМХ. В по-голямата част от страната месечната сума на..

публикувано на 30.07.21 в 15:27

Младежи ще се борят с „ФАРС”- а по стените на сградите във Варна

Младежи премахват  „фарс” -а от стените на Варна.    Младежка група от школата по предприемачество „Big boss” стартира акция по премахването на грозните графити и неуместни надписи в града. Инициативата е под наслов „Повече и по-малко фарс”. Има ли разлика между хората, които рисуват и тези, които драскат с графити? Според екипа на „Повече и..

публикувано на 30.07.21 в 12:37

Арт базар "Морски съкровища" откриват във Варна

Арт базар отваря врати под открито небе, в непосредствена близост до брега и морето, този уикенд – 31 юли и и 1 август, във Варна. Базарът ще се проведе под наслов „Морски съкровища“. Своето творчество ще представят различни сръчни занаятчии от Варна и региона, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият..

публикувано на 30.07.21 в 09:57

Флашмоб за Международния ден за борба с трафика на хора на входа на Морската

Кампания „Синьо сърце“ ще се проведе днес - 29 юли, от 18.00 до 19.00 ч. на входа на Морската градина до Слънчевия часовник . Инициативата е по повод 30 юли - Международен ден за борба с трафика на хора. Доброволци от превантивните училищни клубове ще раздават информационни материали и ще информират младите хора за рисковете, свързани с престъплението..

публикувано на 29.07.21 в 14:53
Стефан Караджа

Караул на паметта за Стефан Караджа организират преподаватели и ученици в Добрич

„Караул на паметта“ организират в Добрич преподаватели и ученици по повод 153-годишнината от смъртта на Стефан Караджа. Той ще се проведе пред паметника на революционера на 30 юли, като идеята му е децата да представят пред добричлии малко познати факти за живота на Стефан Караджа. Учениците и техните преподаватели по история са подготвили и вестник,..

публикувано на 29.07.21 в 12:14