Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи на Европарламента ще намаляват насилието над деца онлайн

Снимка: pixabay

Само преди броени седмици депутатите в Европейския парламент призоваваха за час по-скоро да се постигне споразумение относно използването на технологии за откриването на материали за сексуално насилие над деца онлайн и за безопасността на децата във виртуалното пространство.

Те настояват за временната частична отмяна на действието на Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Целта е да се възстанови практиката за разкриване на сексуално насилие над деца онлайн, съществуваща преди 21 декември 2021 г., когато започна да се прилага Европейският кодекс за електронни съобщения.

Едно от основанията за това е факта, че в условията на пандемия и изолация се увеличават подадените сигнали за насилие над деца.

У нас, по данни на Агенцията за закрила на детето у нас, 80% от докладваните случаи на насилие над деца, вкл. онлайн. са били в семейна среда. За 2019 година, случите са близо 1200. Предстои да се обобщи статистиката и за миналата 2020 година,  но наблюденията на отделите за закрила на детето потвърждават, че те ще са повече.

Еврокомисарят по иновациите и младежта Мария Габриел подчертава, че най-силният инструмент за борба с онлайн насилието, е превенцията и че първата цел трябва да бъде борба с ширещите се стереотипи.

Тя отбелязва, че е необходим обмен на добри практики между страните членки и да се помисли за публикуване на насоки на европейско равнище по отношение на законодателните мерки, като например превенция на насилието, подкрепа и защита на жертвите, подобряване на ефективността на полицията, прокурори и съдии в работата им с тези случаи.

Именно подобни мерки предижда стратегията на ЕС за по-ефективна борба със сексуалното насилие над деца, която цели да усъвършенства съществуващите дейности на ЕС за защита на децата от сексуално насилие offlin и online и да се преодолеят новите предизвикателства, като напр. непредвидимите рискове на криптирането от край до край. Стратегията предлага няколко инициативи през периода 2020—2025 г., които са съсредоточени върху превенцията, подобряване на правната уредба, както и възможно най-бързо стартиране на проучване във връзка с евентуалното създаване на нов европейски център за борба със сексуалното насилие над деца.

Темата за сексуално насилие над деца онлайн и за безопасността на децата във виртуалното пространство е част от голямата тема за насилието над деца като цяло, казва Дани Колева, програмен директор "Закрила на детето" към УНИЦЕФ България. Страната ни обаче следва и прилага и практики от останалите страни членки на ЕС.

Защитата на децата и борбата срещу сексуалното насилие над деца под всякаква форма е абсолютен приоритет за ЕС, който изисква ефективни инструменти и реални действия в максимално кратки срокове”, коментира евродепутатът Емил Радев. Той се позова на тревожната статистика, според която докладите с данни за сексуално насилие над деца онлайн са нараснали рязко от 23 000 през 2010 г. до повече от 725 000 през 2019 г. Преобладаващата част от тях са от имейли и чатове в месинджъри.



Репортажът е част от рубриката "Рестартирай Европа".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради горещините: Раздават безплатно минерална вода вода във Варна

Днес, когато почти в цялата страна е обявен червен код за опасно горещо време, във Варна раздават безплатно бутилирана минерална вода.  До 15.30 часа остават да работят мобилните пунктове в различни точки на града.  Пункт е разположен на пешеходната зона в района на хотел "Черно море", видя репортер на Радио Варна. Инициативата е на Община Варна и се..

публикувано на 17.07.24 в 14:35

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14..

публикувано на 17.07.24 в 11:15