Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Момчилово - пазител на българското

33
Снимка: Румен Сарандев

Момчилово е малко кокетно селце в Община Ветрино, с красива природа и плодородна земя, с малко на брой, но изключително сплотени жители, които ревностно пазят българските традиции и обичаи. То е едно от малкото останали села с изцяло бългаско население. Още с влизането ни с фоторепортера Румен Сарандев, видяхме голяма цветна табела „Добре дошли в Момчилово”. Улиците са чисти и спретнати. Автомобили в движение не се забелязват. Виждам няколко дървени беседки и голям кладенец. Оказва се, че те са измайсторени собственоръчно от кмета на селото Пламен Петров.


Въпреки богата история и традиции на Момчилово, в последните години населението на селото намалява. На младите не им се живее на село, не им се и работи. Това споделят някои от най-възрастните жители, които срещнах. Сред тях са Георги Стоянов и Димитър Славов.


В Момчилово живеят едно германско и две английски семейства. Отиваме до една от т.нар. английски къщи. Приветливи и с широки усмивки, на прага на дворната врата ни посрещнаха Анди, неговата съпруга и двете им деца. Те идват от Лондон. Нямаше как да не ги попитам защо са дошли да живеят тук.


Говорейки за красивата природа, заобикаляща Момчилово, няма как да пропуснем и огромните черешови градини, които се намират от другата страна на главния път и са гордостта на селото. Сред тях се издига и висок хълм, на който се намира паметникът на загиналите в Първата световна война. Качихме се до него, а гледката от там беше впечатляваща. Вижда се цялото село и красивите зелени поля на Добруджа.


Вижда се и храма „Свето Рождение Богородично”. Построен е през 30-те години на миналия век. Също като паметника, и той е реставриран. За неговата поддръжка се грижи Кармен Георгиева.


Момчиловци си обичат и си тачат празниците. Един от най-големите за тях е Денят на плодородието – 16 юни. Тогава, облечени в традиционни жътварски носии, самодейците от местното читалище влизат в златната нива и със сърпове и паламарки, събират първите класове, разказват местните. Ритуалът по разжънване се извървша традиционно на нивата на арендатора Радко Янчев.

Той осигурява работа на част от местните жители, а освен това е спонсор и на футболната гордост на селото – отборът „Бабушки орли”. Основната грижа на Радко обаче си остава земята. Оплака се, че трудно се намира работна ръка.


Следваща спирка от нашата радиообиколка в село Момчилово е местното читалище. То се намира точно до обновения парк в селото. Посрещна ни читалищният секретар Димитричка Иванова, която ни разказа за историята и успехите на 109-годишното читалище.


Читалището в Момчилово има две големи зали със сцени. И както се случва често на село, в читалището се провеждат празничните банкети. Успехите на самодейците през годините са запечатани в снимки на огромни табла. Има и специална стая, в която са подредени традиционни местни носии, купи, спечелени от самодейците, медали и плакети. Накратко – представете си това място като стаята на славата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Море от ритми" в Балчик от 20 до 23 септември

14-тият Международен фолклорен фестивал "Море от ритми" - Балчик 2024 ще се проведе от 20 до 23 септември в Балчик и с него приключва фестивалният сезон в Белия град. Организаторите от Сдружение с нестопанска цел "За Балчик" и директорът Галина Гавраилова обобщават, че след крайния срок за записване през август в серията празнични септемврийски..

публикувано на 30.08.24 в 15:38

Варна се включва в „Акция Книгодарител“, събират книги за читалища и училища у нас

Варна е един от градовете у нас, в който ще се проведе акцията "Книгодарител". Третото издание на традиционната инициатива започва днес и ще продължи до 22 септември в 11 градове в страната. 20 пункта са поставени в градски обекти от верига бензиностанции, където се приемат книжни дарения.  Пунктовете за събиране на книги във Варна са на..

публикувано на 30.08.24 в 13:54

Самодейци от Тополи спечелиха голямата награда от Международен фестивал в Полша

Самодейците от състава за автентичен фолклор при читалището във варненското село Тополи завоюваха голямата награда - "Златна брадва" - на 55-ия Международен фолклорен фестивал в Закопане, Полша.  Категорията, в която тополчани са впечатлили журито, е свързана с обичаите. Измежду участниците от осем държави, българският състав завоюва призовото място, с..

публикувано на 30.08.24 в 10:35

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Балчик

Какво време ни очаква през септември?

Температури над нормата очакват през септември синоптиците.  Най-високите температури през месеца ще бъдат между 32° и 37°, а най-ниските – между 7 и 12 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. През повечето дни от първото десетдневие ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, придружени от краткотрайни..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35