Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС има нужда от повече хора с умения за „зеления“ и дигиталния си преход

Снимка: Архив

Придобиване на нови и усъвършенстване на уменията на жителите на ЕС и повишаване на квалификацията им предвижда Европейската програма за умения за постигане на устойчива конкурентоспособност, социална справедливост и издръжливост в следващите пет години.

Предвидените в програмата 12 действия са насочени към придобиването на умения, които да помогнат за „зеления“ и дигиталния преход в ЕС, а хората трябва да са в състояние да получат необходимото образование и обучение.

Целта на програмата, оповестена преди броени месеци е тези мерки да доведат до промяна чрез предоставяне на възможност на хората да се учат през целия живот и чрез използване на бюджета на ЕС като катализатор за мобилизиране на публични и частни инвестиции в уменията на хората.

Така ще се гарантира, че правото на обучение и учене през целия живот, залегнало в Европейския стълб на социалните права, се превръща в реалност в цяла Европа — като се започне от градовете и се стигне до отдалечените и селските райони, и че всички могат да се възползват от това.

Инвестициите трябва да са насочени към хората и техните умения, за да може след пандемията от коронавирус да бъде постигнато устойчиво възстановяване.

Документът залага в следващите пет години в ЕС да има 120 млн. възрастни, които участват в обучения, 14 млн. нискоквалифицирани, които се обучават всяка година, както и 230 млн. възрастни с поне основни дигитални умения. Според Елица Стоилова - предприемач в сферата на приложението на изкуствения интелект и чатботовете дигиталните умения трябва да са приоритет. Не трябва да спираме да учим и да се преквалифицираме постоянно, категоричен е Милен Великов, HR експерт. В същото време обаче, не трябва и да се превръщаме в колекционери на дипломи и сертификати.

Инвестициите в образование и цифрови умения са ключови за устойчиво развитие на Европа, се казва още в Европейската програма за умения.

Нужни са стратегически инвестиции и мобилизиране на наличните ресурси в рамките на многогодишния бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване като програмите „Еразъм+“, Хоризонт Европа, Eвропейският социален фонд плюс, програма „Цифрова Европа“ и др.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.
Репортажът е в рамките на рубиката "Рестартирай Европа".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горящи пластмаса, текстил и гуми задимиха Девня в събота

Изгаряне на балирани пластмасови опаковки, балирани текстилни и кожени отпадъци, излезли от употреба гуми и метални варели са предизивкали задимяването над Девня в събота. Пожарът е възникнал в част от имота с площ от около 3 дка, отдадена под наем на фирма „Бренд Свят 2017“ ЕООД, която притежава Регистрационен документ за дейности по третиране на..

публикувано на 17.05.21 в 17:16

Стойчо Кацаров: Ваксината засега е единственият начин да намалим разпространението на COVID-19 и смъртността

Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в специално видео с апел към българските..

публикувано на 17.05.21 в 16:12
Машина за гласуване на изборите

57,1 млн. лева одобри служебният кабинет за изборите на 11 юли

Министерският съвет одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев. На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:24

Оградата на българо- турската граница до Свиленград е отнесена от дъждовете

За разрушен участък от оградата по българо-турската близо до Свиленград сигнализираха медиите от ПП „Възраждане”. Според тях, съоръжението там е в това състояние от март месец и до сега не са предприети никакви мерки за нейното възстановяване. Костадин Костадинов вече е подал сигнал до вътрешния министър и очаква реакция от новата администрация:..

публикувано на 17.05.21 в 15:06

Кардиохирургията в УМБАЛ „Св. Марина“ възстановява плановия прием

От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна отново работи с нормалният си (от периода преди пандемията) капацитет. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция..

публикувано на 17.05.21 в 15:01

Започва кампания „Не шофирай, ако си пил“

Започва кампанията „Не шофирай, ако си пил“, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна, в партньорство с ОД на МВР-Варна, сектор КАТ. В рамките на инициативата доброволци от превантивните клубове ще проведат обучителни сесии пред свои връстници на тема „Рискове при шофиране след употреба на наркотици и алкохол“. Информационни..

публикувано на 17.05.21 в 14:45

40 яхти се включват в Регата Varna Channel Cup във Варна

Около 300 ветроходци на 40 яхти от различни ORC и IRC класове ще се включат в седмото издание на регата Varna Channel Cup, която ще се проведе във Варна между 21-24 май. Най-зрелищното ветроходно състезание ще доближи максимално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на Варненското езеро. Събитието се организира от..

публикувано на 17.05.21 в 14:37