Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търсят ученици за безплатни онлайн състезания с награди

Три безплатни онлайн състезания организира за ученици сдружението „Образование без раници“. Те са по история, програмиране и математика. Записването продължава до 30 май, а самите състезания са до 15 юни. Провеждат се през най-мащабната образователна платформа в света „Кан Академия“. 

Пандемията провокира в България да навлезе онлайн обучението. То има своите предимства, но и недостатъци. Сред тях е липсата на някои олимпиади. Сдружението „Образование без раници“ за втора поредна година организира безплатно онлайн състезание по математика. През миналата година в него се включиха над 1200 ученици и близо 70 учители. Тази година добавят и още две дисциплини - история и програмиране. По математика и програмиране състезанията са предназначени за ученици от първи до 12 клас, а по история - от пети до девети клас. Записването е напълно безплатно и без ограничения. То се прави през сайта на „Образование без раници“. Учениците работят индивидуално и за успех в отделните дисциплини трябва да постигнат различни цели. Станислава Гатева от сдружението обяснява:

"По математика има две направления. В едното е необходимо да постигнат 100% майсторство за даден клас, докато второто направление е по-скоро да се отчете времето в което са работили, макар и да не са постигнали това майсторство. По компютърно програмиране една от целите, освен да са минали определен материал, то е и да завършат конкретен проект по програмиране. По история също трябва да са минали определен материал, но също и да върнат обратна връзка какво са научили."

Записването за състезанията продължава до края на май, а самата надпревара завършва на 15 юни. Организаторите са подготвили за участниците и награди:

"Има ваучери, има книги, има пъзели. Също една от наградите е посещение на посолството на САЩ в България и среща с културното им аташе по културно-исторически теми", казва Станислава Гатева.

Състезанията ще се провеждат през КАН академия. Това е най-мащабната безплатна образователна платформа в света, която се превежда на 60 езика и се използва от 100 милиона потребители, включително и в България. У нас тя функционира вече близо 15 години. Там може да намерите хиляди безплатни видео уроци и упражнения по различни предмети. Превеждат се от сдружението „Образование без раници“.

Целият репортаж, чуйте в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радио Варна

Радио Варна на 88 години!

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – РАДИО ВАРНА. 88 години се навършват днес от тържественото освещаване на Радио Варна през 1934 г. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. Това е първото радиопредаване в България – събитие, което..

публикувано на 09.12.22 в 06:29

Максимални температури между 11 и 16 градуса по Черноморието в петък

И днес ще има значителна облачност, предимно средна и висока, без валежи. Преди обед на много места, предимно в Североизточна България, ще има намалена видимост или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11 и 16 градуса, в районите с по-трайни мъгли малко по-ниски, за Варна около 15. Вълнението 2, в..

публикувано на 09.12.22 в 06:23

Адресите без ток във Варна и областта на 9 декември

По данни на Енеро - про: от 05.12.2022 г. до 09.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 09.12.22 в 06:20

Частично бедствено положение в област Бургас във ВиК сектора

Областният кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение във ВиК сектора в областта, считано от 16:00 часа на 8 декември 2022 до 16:00 часа на 15 декември 2022   г. Частичното бедствено положение се обявява за общините Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец , които се захранват от язовир Ясна поляна. Да бъде обявено..

публикувано на 08.12.22 в 20:19
ТД на НАП-Варна

Ще регистрираме и необлагаемите доходи пред данъчните

Бюджетната парламентарна комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите. Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция...

публикувано на 08.12.22 в 19:25

9 % ДДС за вестници, бебешки храни и книги

Бюджетната комисия реши Данъкът добавена стойност върху книгите, вестниците и печатните издания и бебешките храни и хигиенни материали, както и за ресторантьорските услуги и фитнес залите, да остане постоянно с намалена ставка от 9 процента. Решението е прието на второ четене, предаде БНР. Косвеният налог беше намален от 20 на 9 на сто като..

публикувано на 08.12.22 в 19:11
Министър Никола Стоянов

Министърът на икономиката с работно посещение във Варна и региона

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще бъде на работно посещение във Варна и региона в петък, 9 декември. Той ще посети содов завод в Девня, където ще се запознае с плановете на компанията за нови инвестиции. По-късно през деня икономическият министър ще проведе среща с представители на някои от най-големите работодатели в..

публикувано на 08.12.22 в 18:54