Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна инициатива в подкрепа на българското село

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Пчела у дома”. Това интересно название носи нова инициатива, която осъществява връзка между пчелари и запалени почитатели на билките с възрастни хора, които живеят в самостоятелни къщи. Идеята на инициаторите е просторните селски дворове да се превърнат в дом за много пчелни семейства или в уханни билкови градини. Защо не и в двете едновременно. 

Основните инициатори на „Пчела у дома” са Васил и Боряна. Те живеят в Дания, но пазят силна връзка с родината. Екипът, който не е само от българи, е решил да помогне на възрастни хора по селата да се върнат в обществения живот по някакъв начин и да допълнят месечния си бюджет. Още по-важната им цел е да осигурят възможност на хората да общуват с някого – нещо, което, особено във времена на коронавирус, се оказва рядко и труднопостижимо за живеещите в условия на географска и дигитална изолация. Боряна Димитрова обясни за Радио Варна:

"Самата инициатива, надяваме се да достигнем до такъв резултат, като свържем пчелари и ентусиасти, които искат да си имат собствена билкова градинка с баби или дядовци, които живеят най-вече самотно по селата и които биха имали желание да предоставят своите дворове за поставянето на кошери или направата на малка градинка."


Инициативата е съвсем в началото си и до момента с организаторите са се свързали трима пчелари. От своя страна инициаторите се свързват с кметове и кметски наместници, които разговарят със своите съселяни дали някой има интерес да се включи:

"По различните места имат съображения. Например на някои места се оказва, че има твърде много пчели в дворовете и се притесняват, че няма да имат достатъчно вода за всички, ще започнат да си пречат. На други места се оказва, че възрастните хора вече са си отишли."

Идеята е инициативата да продължи дълго във времето. Избрали са пчеларството, защото до голяма степен е благородно и помага на природата да оцелее. За миналата година смъртността при пчелите у нас е достигнала 70-80%, което също е провокирало организаторите да се обърнат към този занаят. В сайта на инициативата е и първата по рода си интерактивна карта на пчелините и пчелните семейства у нас. Данните в нея показват, че кошерите на територията на община Варна са  6 хиляди, а Добричко е един от регионите с най-много кошери в страната – над 30 хиляди.

В звуковия файл е целият репортаж на Александър Йорданов:

ВИЖТЕ ОЩЕ
училище

Ден на отворените врати в гимназията по горско стопанство във Варна

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ организира дни на отворените врати на 22 и 23 юни от 9 ч. до 17 ч.  Така бъдещи гимназисти, родители и граждани ще могат да се запознаят с условията за образование, както и с модерната практико-производствена база. Гимназията е първата в града, която въведе т. нар...

публикувано на 22.06.21 в 10:45

Ваканция на село - в Гурково

„Ваканция на село“ за деца от 8 до 15-сет годишна възраст организира Лятна академия към НЧ „Свобода – 1897“ в село Гурково. От 2 юли, два пъти седмично – вторник и петък, децата ще се занимават, играейки навън в селския двор. Това каза за Радио Варна Поликсения Петрова, която един от педагозите в Лятна академия. Таксата е символична - 1..

публикувано на 22.06.21 в 10:31

В "Книга на паметта" описват мемориали на загинали съветски войници

„Книга на паметта” се нарича проектът, създаден със съдействието на фонда на президентската администрация в Русия и на Съюза на ветераните от Втората световна война, посветен на 80-годишнината от великата Отечествена война. Книгите на паметта на 6 държави вече са готови (Литва, Латвия, Естония, Румъния, Молдова, Унгария), през септември, предстои да..

публикувано на 22.06.21 в 09:46

Кафето се оказва с повече ползи, отколкото вреди

Мит или реалност? Кафето полезно ли е за вас? Ако се ръководите от фактите, сте прав. Нови проучвания добавят към досегашните доклади здравословните ползи от кафето, включително защита срещу диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробно заболяване, рак на простатата, болестта на Алцхаймер, болка от..

публикувано на 22.06.21 в 09:15

Алекс Колева - между “Свободен час” и Нидерландия

Александра Колева е от Варна. Тази година се дипломира в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" , а през август предстои да замине за Нидерландия, за да завърши висшето си образование със специалност "Комуникации". Спортува активно плуване и тенис, а също така обича да чете, да кара колело, да пътува, да прекарва време с приятелите си. Но..

публикувано на 21.06.21 в 22:19

Скейтбордингът - от хоби до професионален спорт

На 21 юни отбелязваме Международният ден на скейтбординга. За някои хора карането на скейтборд е просто хоби или средство за придвижване. От дълги години скейтбордингът е професионален спорт, който вече е част от голямото олимпийско семейство и ще дебютира на Игрите в Токио след около месец. Град Варна е един от пионерите в развитието на..

публикувано на 21.06.21 в 16:45

Кампания „С обич за децата в памет на бащите герои” организират във Варна

Концерт в подкрепа на децата на загинали полицаи ще разтвори сърцата на варненци тази събота - 26 юни. Под мотото „С обич за децата в памет на бащите герои” край Слънчевия часовник в Морската градина от 16.00 ч. служителите на закона ще се срещнат с варненци. Демонстрации на техника и екипировка ще допълнят преживяването на децата и публиката...

публикувано на 21.06.21 в 14:30