Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

Снимка: архив


На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г.

В прикачения звуков файл ще си припомним за Гена Димитрова. Разговорът е от архива на Радио Варна от 2011г. Интервюто е на Кремена Георгиева с Магдалена Манолова, музиколог, автор на книги, дългогодишен редактор, автор и продуцент в Българска Национална телевизия.

"Сравняваха Гена Димитрова с природата. Тя действително е живяла в онази природна среда. Нейното съзнание се е формирало в природата", разказва Манолова. "Гласът на Гена се е формирал от природните вибрации, това е много интересен феномен, разказва Магдалена Манолова и добавя "тя можеше да е едновременно тихо езеро, и същевременно ураган. Това й даваше силата да застане пред най-високо стоящите държавници и да каже истината, за да извоюва това, в което е убедена", спомня си Манолова.

В спомените за голямата оперна прима, Магдалена Манолова разказва, че на сцената, особено в златните й роли, точно там е феноменът Гена. "Обичаше да казва, че иска думата "сърце" да се изписва с главна буква, "уважението" да не се счита за глупост и честта и достойнството - да са мярката за човека. На младите хора, тя смяташе, че им липсва емоция. А без емоция, няма истина, няма живот. Това послание идва и от онези записи, всичко онова, което тя ни остави. Нека да слушаме повече и да влизаме повече в света на такива личности,  които успяват да влязат в нас, в сърцата ни. Това, което тя правеше", припомня Магдалена Манолова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19