Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Контролът на трафика и на водните ресурси във Варна - мисия възможна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приложение за управление на автоматични бариери и камери на кръстовищата с цел прогнозиране на автомобилния трафик в реално време и прогнозиране и последващо управление на задръстванията разработват двама варненски ученици.

Те са в 11-клас на Математическата гимназия и преди малко повече от месец спечелиха първо място в организирания от ИУ Варна и една от софтуерните компаниия в града (Ментор мейт) хакатон за  „умни” решения за Варна - Smart Solutions for Smart Varna.

Цветослав Мавродиев и Иван Димитров вече са разработили и симулация в най-сложния ѝ възможен вариант - на натоварено двулентово кръстовище. 3D визуализация пък показва и как би работила системата на четилентов път. Замислът им да се намали процентът на преминаващите шофьори на червен светофар, както и да намалят процента катастрофи и да подобрят безопасността на всички на пътя.

Има подобни идеи, които са разработени в Съединените щати, но там приложението е основно за една пешеходна пътека или за една пътна отсечка. Ние сме далеч по-глобални. Нашата идея не е само да спасим пешеходците, но и да спрем колите.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Идеята на другите победители в хакатона - отбор, съставен от студенти в Икономическия университет във Варна е за приложение, което да следи водните запаси и да прогнозира какво напояване да бъде използвано в паркове и градинки, а на следващ етап защо не и в земеделски терени, също има готова демо версия. За нея разказва Александър Жечев.В състезанието участваха 10 отбора, а сред останалите идеи за умни решения са такива, вкл. карта с информация за флаговете на различните плажове във Варна, дигитална карта с всички туристически обекти, курортни места, плажове и плувни басейни във Варна, както и системи за следене на налягането и качеството на водата чрез сензори и за интегриране и подобрение на кръвната банка във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

публикувано на 12.06.21 в 12:23

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04