Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Пенев измести Георги Лечев за Голямата награда „Варна”

| обновено на 10.05.21 в 19:20
Награда Варна

На свое заседание ПК „Култура и духовно развитие” към Варненския общински съвет разгледа номинациите за присъждане на Голямата награда „Варна” и Награда „Варна” за ярки постижения в областта на културата –2021 година.

Обсъдени бяха решенията на експертното жури от проведено заседание на 28.04.2021 година.

Ето кои от тези решения утвърди и кои ревизира Комисията. Спорът беше за Голямата награда „Варна”: от трите предварително постъпили номинации - художникът Георги Лечев, поетът Станислав Пенев и режисьорът Костадин Бандутов, експертното жури за Награда „Варна” предлага Георги Лечев - за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен, експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство.

По предложение на общинския съветник Милена Димова обаче вместо Георги Лечев Комисия „Култура и духовно развитие” предлага за Голямата награда „Варна” Станислав Пенев. Решението бе прието с 5 гласа „за”, 1 „против” и 3-ма „въздържал се”. Последната дума ще има Общинският съвет на своята предстояща сесия.

Иначе другите решения на експертното жури бяха одобрени анблок:

ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА: Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на общ. Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност „Пътешествия“ през 2020г.

ТЕАТЪР: Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” –ТМПЦ -Варна  - за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

МУЗИКА: Младежки симфоничен оркестър към НУИ „Добри Христов“ –Варна  – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НИУ „Добри Христов“ –Варна.

ОПЕРА: (изпълнителско изкуство) Екипът на Държавна опера към ТМПЦ –Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –„Опера на открито“ на постановката „Макбет“ от Джузепе Верди.

ТАНЦ: Юлиян Станев –за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Варна“ за концерта-спектакъл „Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

КИНО: Екипът на РТВЦ–Варна -за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата „Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

АРХИТЕКТУРА: арх. Светослав Станиславов –за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз „Животворна светлина“-2020г на „Велукс“ и международна награда „Интерарх“-2020 г= на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „Сливница“ 15.

ЖУРНАЛИСТИКА:

Екипът на БНР-Радио Варна (електронни медии) - за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944 г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – за създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски–Бенджи (фотожурналистика) - за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепънинг „Последните фоторепортери“.

В категория ЛИТЕРАТУРА няма предложена номинация.

Тук може да гледате цялото заседание:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служители на МВР излязоха на мълчалив протест във Варна

Служители от структурите на МВР във Варна излязоха днес на мълчалив протест. Те се събраха пред сградата на полицията в морската столица. Недоволството на служителите идва от факта, че много често се сменят не само министрите, но и другите ръководни кадри в МВР, което създава недоволство и в гражданите, поясни за Радио Варна ст. ком. Димитър Димитров,..

публикувано на 12.08.24 в 14:31

Инвеститор организира информационна кампания за изграждане на вятърни паркове в Добруджа

Инвеститор (ВЯТЪРЕН ПАРК ДОБРУДЖА ЕООД) организира допълнителна информационна кампания в селищата, където има инвестиционни намерения за изграждане на вятърни паркове. В община Балчик това са Соколово и Тригорци, а предстоящите датите са 14 и 16 август, в Соколово от 11.00 до 12.00 часа, а в Тригорци от 11.30 до 12.30 ч. Припомняме, продължителен дебат..

публикувано на 12.08.24 в 13:26

НПО-та искат вето на промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.  Забрана за пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в градини и училища одобри НС Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Турнир по конен спорт в Албена на 17 и 18 август

Турнир по конен спорт ще се проведе в курортен комплекс "Албена" на 17 и 18 август.  Събитието е част от проявите за отбелязване на 55-ата годишнина на ваканционното селище.  Спортната проява ще събере  на едно място над 60 професионални и непрофесионални състезатели, придружени от най-елитните спортни коне в България. Специално за надпреварата по..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Подобрява се състоянието на детето, пострадало тежко на плаж в Созопол

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на Университетската болница за активно лечение в Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

Варна посреща празника с по-кратка заря и лазерно шоу

С по-кратка заря посреща тази година своя празник морската столица. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който бе гост в предаването "Чуй лятото" на БНР с водещи Георги Марков и Даниела Стойнова.  Илюминациите тази година ще бъдат от буната под Пантеона, а не от Морска гара, а целта е те да се наблюдават от повече варненци. Зарята ще бъде..

публикувано на 12.08.24 в 10:17
Снимката е илюстративна

Гърция евакуира домове и болници в района на Атина заради горските пожари

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите. Органите за гражданска защита наредиха още пет общини да бъдат евакуирани, след като в неделя стотици хора бяха преместени от осем села. "Силите за гражданска защита се..

публикувано на 12.08.24 в 09:17