Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станислав Пенев измести Георги Лечев за Голямата награда „Варна”

| обновено на 10.05.21 в 19:20
Награда Варна

На свое заседание ПК „Култура и духовно развитие” към Варненския общински съвет разгледа номинациите за присъждане на Голямата награда „Варна” и Награда „Варна” за ярки постижения в областта на културата –2021 година.

Обсъдени бяха решенията на експертното жури от проведено заседание на 28.04.2021 година.

Ето кои от тези решения утвърди и кои ревизира Комисията. Спорът беше за Голямата награда „Варна”: от трите предварително постъпили номинации - художникът Георги Лечев, поетът Станислав Пенев и режисьорът Костадин Бандутов, експертното жури за Награда „Варна” предлага Георги Лечев - за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен, експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство.

По предложение на общинския съветник Милена Димова обаче вместо Георги Лечев Комисия „Култура и духовно развитие” предлага за Голямата награда „Варна” Станислав Пенев. Решението бе прието с 5 гласа „за”, 1 „против” и 3-ма „въздържал се”. Последната дума ще има Общинският съвет на своята предстояща сесия.

Иначе другите решения на експертното жури бяха одобрени анблок:

ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА: Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на общ. Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност „Пътешествия“ през 2020г.

ТЕАТЪР: Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” –ТМПЦ -Варна  - за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

МУЗИКА: Младежки симфоничен оркестър към НУИ „Добри Христов“ –Варна  – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НИУ „Добри Христов“ –Варна.

ОПЕРА: (изпълнителско изкуство) Екипът на Държавна опера към ТМПЦ –Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –„Опера на открито“ на постановката „Макбет“ от Джузепе Верди.

ТАНЦ: Юлиян Станев –за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Варна“ за концерта-спектакъл „Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

КИНО: Екипът на РТВЦ–Варна -за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата „Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

АРХИТЕКТУРА: арх. Светослав Станиславов –за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз „Животворна светлина“-2020г на „Велукс“ и международна награда „Интерарх“-2020 г= на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „Сливница“ 15.

ЖУРНАЛИСТИКА:

Екипът на БНР-Радио Варна (електронни медии) - за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944 г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – за създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски–Бенджи (фотожурналистика) - за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепънинг „Последните фоторепортери“.

В категория ЛИТЕРАТУРА няма предложена номинация.

Тук може да гледате цялото заседание:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия възобновява полетите с България

По информация на посолството ни в Москва за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара -..

обновено на 19.06.21 в 19:13

Националният музикален фестивал "Фолклорен изгрев" продължава и утре във Варна

17-то издание на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ продължава и на 20 юни във Варна. По традиция той се провежда под патронажа на кмета на район „Младост“ и се осъществява със съдействието на   Община Варна. „Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от..

публикувано на 19.06.21 в 18:35

И след дъжда...пак дъжд

През денонощието облачността ще остане променлива, по-често значителна. Утре ще има и краткотрайни, но значително по-слаби в сравнение с изминалите дни, превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб, през нощта от северна четвърт, през деня във вътрешността ще се ориентира от северозапад, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 14° и 19°,..

обновено на 19.06.21 в 17:50
Патриарх Неофит

Подобрява се състоянието на Патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит е в по-добро здравословно състояние, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил. На 17 юни, главата на православната църква беше приет в неврологичното отделение на "Токуда" преди два дни. От Светия синод тогава обявиха, че ще му бъдат направени изследвания, а патриарх Неофит благодари..

публикувано на 19.06.21 в 17:00
Цветелина Пенкова - евродепутат

Събират мнения за бъдещето на Европейския съюз

В рамките на следващите 12 месеца, граждани във всички страни членки на Европейския съюз ще могат да дават идеи, предложения и инициативи, които касаят посоката, в която да се развива съюза. Това съобщи във Варна евродепутатът Цветелина Пенкова. Допитването е съществена част от откриващата се днес – на 19 юни, Конференция за бъдещето на..

публикувано на 19.06.21 в 16:50

Започва приема за второ класиране на първокласниците

От днес - 19 юни, до полунощ на 22 юни, отново е отворена електронната система за приема на първокласници във Варна. Приемат се както нови заявления, така и може да бъде редактирано вече съществуващо в системата, съобщават от община Варна. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища. Свободните..

публикувано на 19.06.21 в 16:05

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

обновено на 19.06.21 в 15:56