Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела Стойнова.

Според него досега в България сме извадили късмет и все още сме на завет от задаващата се криза, която по думите му ще дойде отвън.

Пандемичната ситуация заглъхва, икономическата ситуация е изненадващо добра. Това го признаха макар и с неохота критиците на предишното правителство, оказа се, че хазната е пълна, посочи той.

По думите му кризата ще дойде отвън, с инфлацията, която е неизбежна, след като са налети трилиони в подкрепа на световните икономики, като антикризисни мерки.

Александров не се ангажира с прогноза, как ще изглежда следващият парламент.

Най-реномираните социологически агенции не успяха да се справят с прогнозите, поради изключително високо натоварената с емоция ситуация.

Не сме имали такъв опит – комбинация от пандемия, дълга протестна вълна и паралелно с това целенасочена и доста разрушителна кампания за дискредитиране на премиера Борисов и на неговата партия, каза Александров.  

Според него нахлуването на цяло ново поколение в политиката, което иска да се забавлява, и сега се учи в движение какво е политика, също е размесило картите. 

Той очерта тенденция на политическа неграмотност сред младите хора, кото не знаят как работи гражданското общество, и, които не могат да направят връзка между политическата криза и дестабилизацията на страната със семейния просперитет.

Натъкнах се на страшно много семейства, в които родителите са активни работещи хора и подкрепящи партиите на статуквото - например ГЕРБ или  БСП, но децата са избрали друга алтернатива без да имат идея за смисъла на политическото.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Харалан Александров чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52