Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет български проекта финансирани по програма LIFE на ЕС

Пет български проекта на обща стойност над 10 милиона евро са финансирани по програма LIFE на Европейския съюз. Тя е насочена към опазването на околната среда, природата и ограничаването на дейностите, водещи до климатични промени. Отделените над 280 милиона евро ще са част от инвестиции на обща стойност близо 590 милиона евро. Одобрената сума е с 37 % по-висока от сумата, отпусната през миналата година.

Новите проекти ще помогнат за постигане на целите на Европейския зелен пакт, като подкрепят стратегията на ЕС за биологичното разнообразие и плана за действие на ЕС за кръгова икономика, каза за радио Варна Вивиан Лунела, говорител на Европейската комисия по въпросите на околната среда.

"През тази година имахме някои ограничения, свързани с ковид-кризата. Бяхме наложили ограничения и рестрикции. Дадохме повече гъвкавост по отношение на крайните срокове за кандидатстване. Много е важно да отбележим, че насочихме средства към дигиталното развитие и представянето на проектите в електронна среда. Както знаете една от целите на Европейския съюз е дигитализацията. Разбира се, че в следващия програмен период ще има промени. В момента обаче всичко е в процес на разговори. Правилата на програма LIFE са много гъвкави по отношение на това, кой може да кандидатства с проекти. Съответният кандидат има свободата да реши дали да реализира съответния проект сам или с помощта на партньори от страната или зад граница."

За предишния програмен период – 2014 – 2020 бюджетът на програма LIFE беше надхвърлил 3 милиарда евро.

"За следващия период искаме да увеличим бюджета поне с 50 процента. Биологичното разнообразие и природата са много важен обект на работата на Европейската комисия. Те трябва да бъдат защитавани ефективно. Увеличаването на бюджета на програмата е необходимо и всички го разбират. Разговорите продължават. Всички членове на Европейския съюз получават средства. Ние насърчаваме активността за участие."

Един от проектите, който ще получи близо седемстотин хиляди евро по програма LIFE е за Подобряване на условията за видовете птици и ключовите местообитания около Поморийското езеро, информира Вивиан Лунела, говорител на Европейската комисия по въпросите на околната среда.

"Друг порект е за повторното създаване и възстановяване на приоритетни горски местообитания в Североизточна България. За него европейското финансиране е над са предвидени над 1 милион евро. Друг важен проект, който получава пари е за рециклиране на пластмаси с цел намаляване на екологичния отпечатък от ски обувките. Тук става дума за проект, който е свързан с повторното използване на пластмасовите отпадъци и как да бъде увеличен живота на ски обувките, които се използват между 3 и 5 години. Този проект ще бъде финансиран с близо 1 милион и половина евро."

Един от важните проекти, свързани с България и който ще получи над 1 милион и 700 хиляди евро е подобряване на спазването на правото на Европейския съюз за борба с престъпленията срещу дивата природа.

LIFE е единствената програма на европейско ниво, посветена изцяло на опазването на природата и на действия срещу климатичните изменения. Бюджетът ѝ за 2021-2027 г. ще бъде по-голям от всякога. За екологични инициативи са заделени 3,5 млрд. евро, а за действия относно климата - 1,9 млрд. евро. Програмата е част от предложенията на Европейската комисия за Зеления пакт. Програмата LIFE е част от дългосрочния бюджет на ЕС и от плана за възстановяване от пандемията, в рамките на които 30% от средствата се заделят за политиката относно климата. През април Европейският парламент одобри параметрите на програма LIFE за 2021-2027 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50