Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинациите за награди "Варна" за образование бяха утвърдени

Снимка: Общински съвет - Варна

Номинациите за Награда „Варна” за 2021 г. в сферата на науката и висшето образование и в системата на предучилищното и училищното образование бяха приети единодушно днес от Комисията “Наука и образование” към варненския Общински съвет. Деветимата съветници в състава й гласуваха "за" предложенията за индивидуални и лични награди на Експертните съвети, които определиха имената на номинираните сред всички внесени т.г. предложения.

Престижните награди, традиционно се раздават в навечерието на 24-ти май, но м.г., заради пандемията, бяха връчени тържествено в Деня на Варна – 15-ти август.

Все още не е известно дали тази година традицията ще бъде спазена за 24-ти май.

Отбелязано беше, че съставът на Експертните съвети е бил определен със заповед на кмета на община Варна и тях има представител от всички свързани с дейността институции в града. Членовете на Експертната комисия са гласували тайно.

Общинския съветник от БСП Димитър Чутурков предложи на колегите си преди гласуването да се съобразят изцяло с преценката на Експертните съвети, за да не се стига до подмяна в последния момент на имената на номинираните, както се случи вчера. Колегите му се съгласиха с предложението без дебат и единодушно приека предложениет номинации.

Припомняме, че съветниците от Комисията по „Култура и духовно развитие” вчера отхвърлиха предложения от Експертен съвет за голямата Награда „Варна” художника Георги Лечев. По предложение на съветника от ГЕРБ Милена Димова Комисия „Култура и духовно развитие” предложи поета Станислав Пенев за наградата. Решението бе прието с 5 гласа „за”, 1 „против” и 3-ма „въздържал се”. Последната дума ще има Общинският съвет на своята предстояща сесия.

Експертната комисия за присъждане на награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование, номинира следните личности и колективи:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

доц. д-р Диана Радкова, дм – за изключителен принос в организацията и лечението на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инфекциозните болести.

Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

УМБАЛ „Света Марина“ - Варна с изпълнителен директор проф. д-р Силва Андонова - за изключителен професионализъм при организация и координация на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лечение на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен регион на България.

Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за подготовката и ръководството на проекта PHENOMENO – единственият научен проект на Европейската комисия по конкурса RIZE, част от програма Хоризонт 2020, с координатор Българска организация Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, одобрен през 2020 г.

Предложение от Съюза на учените – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за изпълнението на научноизследователския проект „Моделиране на водните потоци в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море“.

Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ:

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доц. д-р Антон Грозданов – за монографичен труд „Правен режим на услугите в корабоплаването“ в два тома и за цялостен принос в организирането и осъществяването на учебната и научно-изследователската дейност в областта на морското право.

Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Изследователски екип от Катедра по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна с ръководител доц. Мария Рохова – за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи с кризата с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.

Предложение от Съюза на учените – Варна.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

проф. д-р арх. Александър Слаев – за монографията му „Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“. Постижения в научноизследователската дейност в областта на архитектурата, териториалното планиране и градоустройството, интегрирането й в преподавателската дейност за издигане на нивото на обучение по архитектура във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Научен колектив с ръководител гл. ас. д-р мат. Николай Марков - за разработката „Иновационен метод за генериране на екологически чиста възобновяема енергия от бавнотечащи реки и морски течения“.

Предложение от Център по хидро- и аеродинамика – Варна.



Експертната комисия за присъждане на награда „Варна” в системата на предучилищното и училищното образование, номинира следните личности и колективи:

І. „Ученик на годината” в областта

на общообразователната подготовка

Теодор Костов – ученик от XII „e“ клас в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна.

Ученик, който завършва средното си образование многократно надскочил регионалното и националното ниво в областта на обществените и природните науки. Отдаден на науката и олицетворява идеалите на МГ „Д-р Петър Берон“, вдъхновител на своите съученици.

Александър Габровски – ученик от XII „з“ в Първа езикова гимназия – Варна.

Ученик с богата душевност и ценностна система, личност с нестандартно мислене и интересно виждане за изкуството. Носител на многобройни национални стипендии, награди и отличия от регионални и национални участия.

ІІ. „Ученик на годината” в областта

на професионалната подготовка

Божидар Златанов– ученик от Х клас в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна.

Отличен ученик и спортист, многократно класиран на призови места в европейски, държавни и регионални първенства. Постоянен и целеустремен в своята образователна и спортна подготовка, участник в училищни инициативи и мероприятия.

ІІІ. „Учител на годината” в областта

на предучилищното образование

Мария Пенева - старши учител в Детска градина № 43 „Пинокио“ – Варна.

Педагог с отлична теоретична и практическа подготовка. Учител новатор в обучението от разстояние в електронна среда в условията на пандемия. Автор на учебни помагала и обучителни средства, на статии в научни издания и в националния печат.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена - няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование - няма номинации.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование - няма номинации.

VII. „Учител на годината” в областта

на професионалната подготовка

Крум Крумов – учител по лека атлетика в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна.

Дългогодишен преподавател по спорт, който работи целенасочено и мотивиращо със своите ученици. Доказателство за неговите педагогически качества са многобройните върхови постижения на неговите възпитаници на международни и държавни първенства.

VIII. „Колектив на годината” в областта

на предучилищното образование

Детска градина № 5 „Слънчо“ – Варна с директор Мария Узунова

Колектив с утвърден авторитет сред родители и общественост. Екип, който прилага нови интерактивни методи и средства в работата си с децата, STEM – практики, различни програми и проекти. Отличава се с многобройни партньорства с различни институции и организации, с инициативи и изяви на различни нива.

ІХ. „Колектив на годината” в областта

на основно училищно образование и обслужващи звена

Център за подкрепа за личностно развитие – Логопедичен център – Варна с директор Лиляна Лазарова - Янева

Колектив, подпомагащ ежегодно развитието и социалната адаптация на над

1 000 деца със специални образователни потребности и на ресурсно подпомагане. Екип от професионалисти, всеотдаен в работата си, постоянно квалифициращ се и търсещ съвременни средства и методи за работа. Партньорството с Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, специалност „Логопедия“, е доказателство за високия професионализъм на работещите в Логопедичния център – част от специалистите са хонорувани преподаватели с готовност да споделят опит и знания със студентите.

Х. „Колектив на годината” в областта

на средно училищно образование и обслужващи звена

Средно училище „Гео Милев“ – Варна с директор Албена Павлова.

В училището работят педагогически специалисти с висока професионална подготовка, със стремеж за постоянно усъвършенстване и постигане на най-високо ниво в работата си с учениците. Екипът се ръководи и работи в посока на изграждане на иновативна и стимулираща образователна среда, среда, ориентирана към ученика, неговите възможности и потенциал. Резултатите са видни чрез успеха на учениците чрез участието им в многобройни национални и международни програми и партньорства. В училището функционира клуб за учителско споделяне, където се обсъждат иновативни практики, казуси и възможности.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11