Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят на куклите в село Тополи привлича туристи от цял свят

Снимка: Румен Сарандев

Ако имате свободно време и искате да посетите или да зведете вашето дете на някое интересно място, можете да се отбиете до варненското село Тополи. Там се намира Етнографският център „Роден край”, известен още като Музея на куклите, който ни потапя в пъстрите и необятни дълбини на българския фолклор. 

Това става благодарение на Димка Андреева, бивша начална учителка от село Тополи. Преди 15 години тя превръща дома си в място, в което историята и традициите оживяват със стотиците малки и големи кукли. Те са облечени с национални носии от различните краища на България, лично ушити от Димка Андреева. След като ни посрещна изключително топло с фоторепортера Румен Сарандев, тя ни показа една от най-атрактивните кукли в музея – кукерът бай Благой. Главата му е измайсторена от череп на елен. Облечен е в носия от родното й село Аспарухово. Освен че приканва гостите да прекрачат прага на музея със звъна на чамовете, с които е препасан, бай Благой прогонва злите сили.

Кукерът бай Благой

Целта на Димка Андреева е да възпитава у децата любов към българската култура и обичаи. Каза, че малчуганите слушат с интерес историите, които разказва. Понякога се разсейват с телефоните и таблетите си, но тогава се намесва бай Благой.

Музеят представлява интерес не само за децата, но и за техните родители. Привлекателно място е и за чуждестранни туристи. Идвали са и японци. Срещата с тях е била запомняща се, разказа Димка Андреева.

"Попитах момичето, което ги водеше, с какво да ги посрещнем. Не знаех дали ще харесат нашия айрян или традиционната ни баница. Тя ми каза да пасирам един компот от кайсии. В Япония много обичали кайсиите, а и там били много скъпи и трудно достъпни. Много им хареса нектара. Останаха изключително впечатлени от музея. Взеха си и кукли за спомен", спомня си Димка Андреева.

Заради пандемията, посещенията в музея на куклите са намалели през последната година. Тя обаче е оптимист, че нещата се оправят и подготвя нови изненади за посетителите през новия летен сезон.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

обновено на 12.06.21 в 15:51

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04