Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци за Коджа тепе: "Ще протестираме до последното дърво"

Варненци излязоха за седми път на протест срещу изсичането на защитна гора в местността Коджа тепе във Варна. Близо 30 души се събраха тази вечер пред Окръжна прокуратура в центъра на Варна, за да припомнят, че срокът, в който прокуратурата трябва да се произнесе по жалбата им срещу изсичането наближава. Не търсим мащабност на протеста, а да припомним на цялото общество, че няма да дадем гората без да се изясни случая в дълбочина, защото има много неясноти по него, каза за Радио Варна Стоян Димитров, вносител на жалбата до варненската Окръжна прокуратура.

За случая са уведомени писмено всички държавни институции, но отникъде нямаме отговор,  допълни той. Протестиращите заявяват, че имат доказателства, че гората е със статут на защитна, затова и няма да се откажат от протестите. Те настояват за незабавно спиране изсичането на защитната гора, възстановяването й и връщане на официалния й статут.

Отворена за подкрепа е и онлайн петиция, в която са се подписали над 3000 души.

Най-големият ни страх е да не се повтори бедствието от Аспарухово, каза за Радио Варна Ива Христова, която има къща в района. Ако това стане, щетите ще са в пъти по-големи, допълни тя. "В момента изсеченото място е много страшно, като гробище е. Ако допуснем да се изсече, сигурна съм, че ще стане свлачище отново. Колкото и да говорят, че това не е засята защитна гора, абсолютно не е истина, защото имаме доказателства за това.", каза още Ива Христова.

Страхуваме се, че въпреки протестите ни, мястото ще бъде застроено, споделят хората. Но са категорични, че ще протестират "до последното дърво".

Припомням, че бе изсечена 4 декара от укрепващата прилежащия скат гора. Планира се строителство на двуетажни еднофамилни къщи. Момчил Караджов, представител на фирмата инвеститор "Алфа 1 Секюритис" заяви по време на пресконференция миналия месец, че вероятността за наводнения и свлачищни процеси в резултат на строителство са почти равни на нула.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без маски на закрито от утре на някои места за ваксинирани или преболедували

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 15.06.21 в 18:43

Няма непроходими улици след дъжда във Варна

Няма наводнени  и непроходими участъци по пътищата във Варна към този час. Това показа репортерска проверка на Радио Варна. Движението в града се осъществява нормално при дъждовни условия. През целия ден вали, но дъждът ту се усилва, ту намалява и водата успява да се оттече по шахтите. По-голямо количество вода се е събрало  по ул. "Девня"..

публикувано на 15.06.21 в 17:25

4-годишните във Варна задължително на градина

Детската градина за 4-годишните във Варна става задължителна от учебната 2021/2022 г. Това реши Общинския съвет  на свое заседание днес. Предвидени са допълнителни 350 места  За тази есен, за да осигури максимален обхват на 4-годишните деца, общината е предвидила допълнителни близо 350 места в детските градини в различните райони.  До края на..

публикувано на 15.06.21 в 16:46

362 са свободните места в детските градини за второ класиране във Варна

Свободните места за второ класиране в първа група на детските градини са 362 , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В яслените групи в градините свободните места са 72. До 18-ти юни електронната система е отворена за подаване на нови заявления или редакция на активни заявления. Класирането ще бъде обявено на 21-ви..

публикувано на 15.06.21 в 16:22

Фериботът "Белослав" спира за 10 дни

Фериботът „Белослав“ няма да извършва курсове от 15 юни до 25 юни заради планов класов ремонт. През това време връзката между двата бряга на плавателен канал №2 ще се осъществява с моторен кораб „Белла”, съобщават от общинската фирма "Белфери".

публикувано на 15.06.21 в 16:05

От юли започва подмяна на контейнерите за смет във Варна

От началото на юли започва подмяна на контейнерите за битови отпадъци във Варна. Предстои въвеждането на новата система за сметосъбиране, подобна на тази в София и Бургас, която постепенно ще замени старите контейнери по улиците и ще дава възможност да се измери количеството боклук, който всеки от нас изхвърля. Това каза в интервю на Даниела Стойнова..

публикувано на 15.06.21 в 15:38

Без такса тротоарно право за заведенията във Варна до края на месеца

Oсвобождават от такса „тротоарно право“ всички търговски обекти и заведения за периода от 1 април до 30 юни 2021 г. Мярката в подкрепа на бизнеса, предложена от председателя Тодор Балабанов, беше одобрена с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет. Собствениците на заведения във Варна реално са освободени от плащането на..

публикувано на 15.06.21 в 14:41