Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Граждани и институции се обединяват за по-чисти зони край варненската местност Перчемлията

Кръгла маса на тема „По-чиста и красива среда в местност Перчемлията“ ще се проведе днес във Варна. Организатори са от варненската НПО "Пауър джъмп", която през октомври миналата година направи офроуд акция за почистване на нерегламентирани сметища в трудно достъпни места в района. Представители на сдружението решават, че искат да излязат от омагьосания кръг, в който винаги има едни хора, които чистят, а други, които хвърлят безразборно боклуците си. Започват диалог с представители на общините Аксаково и Варна, защото Перчемлията се намира на границата на двете общини. Срещат разбиране от местните администрации и към днешна дата вече има редовно сметоизвозване от местността.

През последните години в "Перчемлията" започнаха да живеят все повече хора и в различни периоди от годината там живеят около 200 души, каза за Радио Варна Нора Стефанова, представител на Пауър джъмп. Остава проблемът с незаконните сметища със строителни отпадъци в гористите части около района, каза още тя. Там има камари боклуци, като на места се вижда дори изхвърлени цели покъщини, допълни Стефанова. 

Основният проблем с тези сметища е, че когато хората наемат фирма да извози старите им мебели, те не знаят, че най-често тази фирма не е регистрирана по Закона за управление на отпадъците, за да има право да извозва отпадъци, обясни Нора Стефанова. Затова и те най-често изхъврлят боклуците не по регламентираните сметища, а в гористи части, както е в случая с местността "Перчемлията", където има много такива незаконни микросметища.

На кръглата маса днес ще бъде обсъждано и организирането на мащабна почистваща акция на 30 май, неделя, чиято цел ще бъде да се даде повече гласност и видимост както на замърсяването в района, така и на започналите регулярни и целенасочени усилия за справяне с проблема. Почистващата акция ще обедини усилията и ресурсите на всички институции и организации, с които Пауър Джъмп са започнали диалог, така че да се постигне максимален ефект. Призоваваме всички хора, които искат чиста природа, да се включат в акцията на 30 май, като допълнително ще дадем повече информация, каза още Нора Стефанова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната пенсия за старост става 148,71 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба. Промяната..

публикувано на 23.06.21 в 14:45

Община Варна търси фирма за третиране на отпадъци

Община Варна избира фирма, която да предоставя услуги по предварително третиране на отпадъците. Договорът с предишната фирма, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май тази година. Още през месец февруари е инициирано възлагане на обществена поръчка. Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали"

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов. Основният аргумент за решението е, че служебният министър..

публикувано на 23.06.21 в 13:33

Събират мнения и препоръки за проекта за леко метро във Варна

Мнения и препоръки относно вариантите за изграждане на градска железница (леко метро) във Варна могат да бъдат изпратени до 05.07.2021 г. включително на имейл адрес gamzakova@abv.bg, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство към Община Варна. Пълната разработка е достъпна в сайта на Община Варна – https:// varna.bg/bg/1460 ...

публикувано на 23.06.21 в 13:16

Областният управител на Добрич върна за ново обсъждане "синята зона" на Балчик

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев връща за ново обсъждане решението, с което на 3 юни Общински съвет - Балчик прие Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътни превозни средства в общината. В заповедта, с указания за отмяна на решението, областният посочва, че не са приложени мотиви в изискуемия обем и съдържание, липсва..

публикувано на 23.06.21 в 12:19

Посланикът на Израел у нас е на посещение във Варна

Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, е на посещение във Варна и  региона и във Варна. Той ще има срещи с представители на местната власт и визити в местни институции. Разговорът с кмета е от 15 часа След него са предвидени изявления  пред зала „Варна“ в общината.

публикувано на 23.06.21 в 11:32

1700 седмокласници решават тест по история

Хиляда и седемстотин седмокласници от 78 училища в страната решават днес тест по история и цивилизации. Резултатите им няма да се оформят като оценка. Те са база за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми. Сегашните седмокласниците са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 г., когато са..

публикувано на 23.06.21 в 11:05