Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Открит е сезонът на трюфелите за туристи край Балчик

На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи.

За Димитър Димитров – един от управителите и председател на Асоциация Български трюфел, след откриването на фермата миналата есен това ще бъде първото работно лято, което ще разкрие тайнствения свят на деликатесните гъби пред туристите. Прогноза за сезона е трудно да направи, особено при старт в пандемия и ограничения. Имат уверенията, че тук ще пристигнат гости от Чехия, Полша, Франция, от рускоговорящите страни, от съседна Гърция и дори и от Страната на изгряващото слънце.

Нели и Такео Кита - семейство туроператори от Русе, водят у нас туристи от Япония. Турът много им допадна и нямат търпение да го представят на приключенците от далечната източна страна. „Японците се въздържат от пътувания, защото няма директни полети. Единствено коронавирусът ги спира.Чакат с нетърпение да се отвори светът“, споделят те. По думите им от Япония у нас не идват много туристи, все още сме им неизвестни Убедени са, че има интерес към алтернативния туризъм, но прогнозата им е за слаб сезон. 

Идващото туристическо лято да изкара оценка 4+ въпреки неяснотите,  оптимист е лицензираният екскурзовод на гръцки език Пинелопи Ксантопулу:Сега е моментът да предлагаме различни неща, защото самата пандемия ни научи на много. Опитва се да ни пренастрои повечето неща да се случват в природата, а ние като посланици на туризма сме длъжни да го направим. Аз мисля да включа фермата в маршрути за Двореца в Балчик, Текето в Оброчище, обекти по Северното Черноморие. Гърците са хора, които посещават България и Северното Черноморие. Силно се надявам да има сезон , да има туристи, за да им покажем красотите на България, защото те са много, интересни и впечатляващи".

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във..

публикувано на 20.06.21 в 10:10

След облекчаването на корона мерките идва бейби бум

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче..

публикувано на 19.06.21 в 16:25

Любов на сцената, любов в живота - Лилия каза "да" на Велин

Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера поднесе Велин Михайлов – Коломан Жупан, който пред препълнената зала на Основна сцена коленичи пред любимата си Лилия Илиева – Лиза и я помоли да се омъжи за него. Трябва да й се признае, че макар и не по-малко учудена от всички останали, на нея не й..

публикувано на 19.06.21 в 14:12
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса. Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.   Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса Въпросът с изхвърлянето..

публикувано на 18.06.21 в 16:00

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ. Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете..

публикувано на 18.06.21 в 15:24