Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Снимка: БГНЕС

Служебният образователен министър Николай Денков посочи четири приоритета пред МОН за следващите три месеца.

Два от тях са свързани с училищното образование. “Първият приоритет, това е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование”, каза Денков при представянето на екипа и приоритети си.

Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година.

Ще направим един задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, каза той и посочи, че при подготовката на следващата учебна година ще предложат пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството.

Третият приоритет е свързан с висшето образование, предаде БГНЕС.

Ще завършим картата на висшето образование в България. Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част. Какви са изводите от данните, които са събрани, какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някои различни проблеми, които са натрупани в тази област, посочи Денков.

Екипът на Денков ще направи преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и в програмите, които се отнасят за образование, обучение и научни изследвания.

Мария Гайдарова, която участваше и в предишния служебен екип, ще отговаря за всички дейности свързани с училищната мрежа – завършване на учебната година и подготовката на следващата.

Денков я представи като един от водещите специалисти в България по въвеждане на иновативни практики в училище.

Евгения Пеева ще отговаря за анализа на проблемите в училищното образование. Тя ще координира и международната дейност.

Генка Петрова ще координира дейностите във висшето образование.

Нели Косева ще поеме работата по отношение на научната дейност.

Всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност, уточни Денков.

Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети, подчерта Денков като направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще бъде направено по надлежния ред.

Служебният просветен министър още веднъж повтори, че по отношение на училищното образование и взетите досега мерки нищо няма да се променя – първо, защото сроковете са кратки, второ – за да не се стресират допълнително учениците.

При първа възможност ще бъдат освободени присъствените занятия във висшите учебни заведения. Има съгласие по този въпрос, чака се заповед на министъра на здравеопазването, съобщи Николай Денков. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

публикувано на 21.06.21 в 17:41
Георги Панайотов

Военният министър: Обнадеждени сме за откриването на черната кутия на падналия МиГ-29

Издирването на „черната кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили . „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има шанс да я открием, коментира служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от пресслужбата на ведомството.   Военният министър Георги Панайотов днес присъства на тържественото..

публикувано на 21.06.21 в 17:03

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech

Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech, припомнят от Министерството на здравеопазването. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането..

публикувано на 21.06.21 в 15:52

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59