Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отпускат 1.3 милиарда евро на България за преход към зелена икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондът за справедлив преход на ЕС е във фокуса на предстоящите пленарни заседания на европарламента през тази седмица. Той е основен инструмент за подкрепа на регионите в техния неутрален по отношение на климата преход до 2050 година. Предвидени са 17.5 млрд. евро за подпомагане на страните-членки за преход към зелена икономика и ограничаване на употребата на въглища.

България е на 5-то място от всички страни в евросъюза по дял на усвояване на средствата с 1.3 млрд. евро. Това каза на брифинг вчера, евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

"В момента, страната ни е зависима от производството на електроенергия, която идва от въглищните региони. Това е една от причините трите плана, които са разработени в рамките на Фонда за справедлив преход, да обхващат районите на Перник, Стара Загора и Кюстендил. Чрез средствата, които ще бъдат отпуснати се цели намаляването на вредните емисии и преминаването към екологични чисти производства на електроенергия, както и преквалификацията на работници. Това е крачка напред към постигането на по-чиста околна среда", поясни Новаков.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова каза, че освен Стара Загора, Перник и Кюстендил се обсъжда включването в плана за инвестиции и районите Варна и Сливен. Тя акцентира върху необходимостта от справедливо разпределение на средствата.

"Успяхме да постигнем компромис в преговорите по този пакет за да могат средствата да се използват и за инвестиции в мощности, които използват природен газ", каза Пенкова.

Според Андрей Новаков, преходът с използването на природния газ е необходим, тъй като 50% от електричеството се генерира от въглища и е технически невъзможно в рамките на няколко месеца да се затворят всички централи и да се премине на възобновяемите източници на енергия. Средствата по Фонда за плавен преход са предназначени както за държавните, така и за частните предприятия, каза още евродепутата.

Цветелина Пенкова допълни, че важно да се изгради стратегия за преквалификация на работниците. Според нея, бизнесът в България е доста подготвен за този преход.

Пенкова не се нае с прогноза кога водородът ще се превърне в основен енергиен източник. 

"Водородът все още представлява много малка част от енергийния микс в Европа. 90% от производството е все още базирано на изкопаеми горива. Технологията на водорода продължава да се разработва и проучва. Не виждам как той може да се превърне в основен енергиен източник в следващите поне 7 години", коментира Цветелина Пенкова.

Гласуването на законодателството за създаването на Фонда за плавен преход ще се състои на днешното пленарно заседание на европейския парламент.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма непроходими улици след дъжда във Варна

Няма наводнени  и непроходими участъци по пътищата във Варна към този час. Това показа репортерска проверка на Радио Варна. Движението в града се осъществява нормално при дъждовни условия. През целия ден вали, но дъждът ту се усилва, ту намалява и водата успява да се оттече по шахтите. По-голямо количество вода се е събрало  по ул. "Девня"..

публикувано на 15.06.21 в 17:25

4-годишните във Варна задължително на градина

Детската градина за 4-годишните във Варна става задължителна от учебната 2021/2022 г. Това реши Общинския съвет  на свое заседание днес. Предвидени са допълнителни 350 места  За тази есен, за да осигури максимален обхват на 4-годишните деца, общината е предвидила допълнителни близо 350 места в детските градини в различните райони.  До края на..

публикувано на 15.06.21 в 16:46

362 са свободните места в детските градини за второ класиране във Варна

Свободните места за второ класиране в първа група на детските градини са 362 , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В яслените групи в градините свободните места са 72. До 18-ти юни електронната система е отворена за подаване на нови заявления или редакция на активни заявления. Класирането ще бъде обявено на 21-ви..

публикувано на 15.06.21 в 16:22

Фериботът "Белослав" спира за 10 дни

Фериботът „Белослав“ няма да извършва курсове от 15 юни до 25 юни заради планов класов ремонт. През това време връзката между двата бряга на плавателен канал №2 ще се осъществява с моторен кораб „Белла”, съобщават от общинската фирма "Белфери".

публикувано на 15.06.21 в 16:05

От юли започва подмяна на контейнерите за смет във Варна

От началото на юли започва подмяна на контейнерите за битови отпадъци във Варна. Предстои въвеждането на новата система за сметосъбиране, подобна на тази в София и Бургас, която постепенно ще замени старите контейнери по улиците и ще дава възможност да се измери количеството боклук, който всеки от нас изхвърля. Това каза в интервю на Даниела Стойнова..

публикувано на 15.06.21 в 15:38

Без такса тротоарно право за заведенията във Варна до края на месеца

Oсвобождават от такса „тротоарно право“ всички търговски обекти и заведения за периода от 1 април до 30 юни 2021 г. Мярката в подкрепа на бизнеса, предложена от председателя Тодор Балабанов, беше одобрена с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет. Собствениците на заведения във Варна реално са освободени от плащането на..

публикувано на 15.06.21 в 14:41

Ден на чистото море на остров Света Анастасия

В ранните часове на 20 юни, неделя, водолазите от клуб "Приятели на морето" - Бургас ще почистят морското дъно около острова. По традиция в този ден гостите на Света Анастасия могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия. Първите посетители ще бъдат посрещнати от музикантите в група "Горещ пясък". На 20 юни общинският кораб..

публикувано на 15.06.21 в 13:45