Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

3313 зрелостници са на изпит днес във Варненска област

| обновено на 19.05.21 в 05:58
Снимка: Радио ВИДИН

3313 зрелостници от Варненска област ще се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ на 19 май т.г. Те са разпределени в 41 сгради, каза за Радио Варна Розета Заркова - изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Сградите, където ще се проведе изпит, са дезинфекцирани, както и всяко работно място, на което ще седне зрелостник.

Във всяко училище ще бъдат осигурени защитни предпазни средства – маски или шлемове, в случай, че някой от зрелостниците или квесторите не носи лични такива със себе си.

В деня на изпита всички сгради, които имат повече от един вход ще бъдат отворени и ползвани, за да няма струпване на хора. При влизането на входовете ще има медицинско лице, което ще измерва температурата само, ако влизащият има видими грипоподобни симптоми. В сградите, където има термокамери, температурата ще се измерва на всички влизащи.

В сградите се влиза задължително с маска или шлем, по желание и ръкавици, които всеки трябва да си носи. След настаняването на изпитното място, зрелостникът може да свали маската си, ако пожелае.

На входа трябва да се покаже документ удостоверяващ самоличността на зрелостника, като той може да е и шофьорска книжка, както и служебната бележка, че точно в тази сгради трябва да се яви на изпит. Тя може да е на хартиен носител или на телефона. След влизане всеки оставя личните си вещи, които няма да му бъдат нужни за изпита, в прозрачен плик надписан с името му.

Зрелостниците трябва да носят химикал пишещ с черен цвят. Допустимо е да си носят вода и личен дезинфектант.

Изпитът започва в 8.00 часа. Зрелостните трябва да заемат местата си в изпитните зали в 7.30 часа.

Пожелавам на всички да бъдат спокойни, мотивирани, концентрирани. Това е изпит, в който те трябва да покажат всичко, което са успели да усвоят обучавайки се в тяхното училище. Да бъдат стриктни по отношение на указанията, които им дават квесторите. Като седнат на мястото си внимателно да се запознаят с инструктажа и да спазят всички условия за опазване и на своята анонимност и на секретността на изпита. Да бъдат здрави, да бъдат спокойни и успех!”, пожела Розета Заркова на всички зрелостници от Варненска област.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Балчик опита да ограби кредитна компания в центъра на Варна

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за опита за грабежа от късния следобед в четвъртък в банков офис на булевард „Владислав Варненчик“. Жител на Балчик е задържан по случая. 47-годишният мъж нахлул в офиса на банката във видимо нетрезво състояние. Той се приближил до една от служителките и поискал от нея да му..

обновено на 18.06.21 в 18:29

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46