Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Снимка: архив

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството.

Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал в общината задължителните декларации за придобиването и регистрирането на негово име на 68 автомобила. Подсъдимият бил наказан с лишаване от свобода за 3 години, с отложено с 5 години изтърпяване. Задължен бил периодично да се среща с пробационен служител. Присъдата на първата инстанция беше протестирана от прокуратурата, с искане за налагане на кумулативно предвидената от закона конфискация на имущество.

Към момента на престъплението живеещият в Силистра Денислав бил безработен и имал финансови затруднения. Съжителствал с жена от румънски произход и поддържал контакти с граждани на северната ни съседка. Получил предложение да регистрира на свое име автомобили на румънци, за да не плащат те данъци в родината си. През 2007 г. мъжът започнал да извършва тези „услуги“. Румънците заплащали разходите по регистрацията на колите и му давали по около 50 лв. за всеки автомобил. Той предавал талоните на превозните средства на чуждите граждани и ги упълномощавал да стопанисват и управляват автомобилите, но не и да ги продават. Така в рамките на 7 години подсъдимият придобил 88 леки и товарни коли. За 68 от превозните средства не изпълнил законовото си задължение да ги декларира пред отдел „Местни данъци и такси“ в Община Силистра. От 2015 г. данните от регистъра на пътните превозни средства на МВР се подават ежедневно на Министерство на финансите, откъдето се препращат на общините. Така Община Силистра определила съответните данъци за автомобилите и предприела действия за принудителното им събиране. Дължимият данък надхвърлил 39 157 лв.

С бездействието си подсъдимият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Сторил го при условията на продължавано престъпление. Така той увредил обществените отношения, които гарантират нормалното функциониране на данъчната система и обезпечаване предвидимостта при формирането на приходната част от общинския бюджет. След като събра допълнителни доказателства за имущественото състояние на Денислав И., въззивният съд отчете, че с първоинстанционната присъда е нарушен Наказателният кодекс, който в подобни случаи изисква и конфискация на имущество. Затова подсъдимият трябва да бъде наказан и с конфискация на 85 автомобила, представляващи част от имуществото му. Съдът обаче прецени, че отнемането и на недвижима собственост от подсъдимия ще е прекомерно тежка репресия предвид социалния му статус – той е пенсионер, без други доходи.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна измени присъдата на Окръжен съд – Силистра, като увеличи наказанието на Денислав И., подсъдим за данъчни престъпления, като наложи конфискация на част от имуществото му.

Решението подлежи на касационен контрол пред ВКС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29