Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Снимка: архив

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството.

Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал в общината задължителните декларации за придобиването и регистрирането на негово име на 68 автомобила. Подсъдимият бил наказан с лишаване от свобода за 3 години, с отложено с 5 години изтърпяване. Задължен бил периодично да се среща с пробационен служител. Присъдата на първата инстанция беше протестирана от прокуратурата, с искане за налагане на кумулативно предвидената от закона конфискация на имущество.

Към момента на престъплението живеещият в Силистра Денислав бил безработен и имал финансови затруднения. Съжителствал с жена от румънски произход и поддържал контакти с граждани на северната ни съседка. Получил предложение да регистрира на свое име автомобили на румънци, за да не плащат те данъци в родината си. През 2007 г. мъжът започнал да извършва тези „услуги“. Румънците заплащали разходите по регистрацията на колите и му давали по около 50 лв. за всеки автомобил. Той предавал талоните на превозните средства на чуждите граждани и ги упълномощавал да стопанисват и управляват автомобилите, но не и да ги продават. Така в рамките на 7 години подсъдимият придобил 88 леки и товарни коли. За 68 от превозните средства не изпълнил законовото си задължение да ги декларира пред отдел „Местни данъци и такси“ в Община Силистра. От 2015 г. данните от регистъра на пътните превозни средства на МВР се подават ежедневно на Министерство на финансите, откъдето се препращат на общините. Така Община Силистра определила съответните данъци за автомобилите и предприела действия за принудителното им събиране. Дължимият данък надхвърлил 39 157 лв.

С бездействието си подсъдимият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Сторил го при условията на продължавано престъпление. Така той увредил обществените отношения, които гарантират нормалното функциониране на данъчната система и обезпечаване предвидимостта при формирането на приходната част от общинския бюджет. След като събра допълнителни доказателства за имущественото състояние на Денислав И., въззивният съд отчете, че с първоинстанционната присъда е нарушен Наказателният кодекс, който в подобни случаи изисква и конфискация на имущество. Затова подсъдимият трябва да бъде наказан и с конфискация на 85 автомобила, представляващи част от имуществото му. Съдът обаче прецени, че отнемането и на недвижима собственост от подсъдимия ще е прекомерно тежка репресия предвид социалния му статус – той е пенсионер, без други доходи.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна измени присъдата на Окръжен съд – Силистра, като увеличи наказанието на Денислав И., подсъдим за данъчни престъпления, като наложи конфискация на част от имуществото му.

Решението подлежи на касационен контрол пред ВКС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) сигнализира, че институциите продължават да прехвърлят отговорността си върху пациентите, като ги принуждават да си търсят дарители. На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна..

публикувано на 13.06.21 в 18:34

Производството на китайско-германска ваксина срещу COVID ще завърши до август

Производствената линия за mRNA ваксина срещу COVID-19, разработена съвместно от германската компания BioNTech и китайската Fosun Pharma, се очаква да бъде завършена в Китай още през август, което проправя път за масовото ѝ производство, заяви председателят на Fosun Pharma У Ифан по време на събрание на акционерите в петък, предаде  радио "Китай"..

публикувано на 13.06.21 в 18:32
Руският президент Владимир Путин - 22 март 2021 г.

Путин очаква засилване на диалога между Русия и САЩ след срещата с Байдън

Руският президент Владимир Путин каза, че очаква предстоящата му среща с американския президент Джо Байдън да помогне за постигане на диалог между двете страни и възстановяване на личните контакти, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс. В излъчени днес откъси от интервю за държавната телевизия "Россия-1" Путин констатира, че в навечерието на..

публикувано на 13.06.21 в 16:25
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Директорката на МВФ Кристалина Георгиева предупреждава за липса на достъп до ваксини

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди за задълбочаващи се различия в процеса на икономическо възстановяване от ковид пандемията и липса на достъп до ваксини в някои страни, предаде Ройтерс. В изявление пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Югозападна Англия Георгиева каза:..

публикувано на 13.06.21 в 15:25

Швейцарските избиратели отхвърлиха забраната на синтетични пестициди

Швейцарските избиратели отхвърлиха с голямо мнозинство предложенията за забрана на изкуствените пестициди, според първите прогнози за резултатите след гласуването на референдум днес. Според прогнозните резултати на GFS Bern, 61% от гласувалите са отхвърлили двете публично предложени инициативи,..

публикувано на 13.06.21 в 15:10
Монумент на загиналите мотоциклетисти край Варна, издигнат през април 2021

В понеделник ще е по-хладно и с превалявания

В часовете преди полунощ ще е облачно, все още с превалявания, след полунощ облачността ще се разкъса и намалее, на места до ясно. Силният северозападен вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще се понижат до 9-14 градуса. Утре ще има променлива облачност, по-значителна следобед когато ще се развива и купесто-дъждовна..

обновено на 13.06.21 в 14:58

Спасиха трето мече край Чепеларе

Трето мече е спасено днес от РИОСВ - Смолян в рамките на по-малко от 10 дни. То е намерено също в района до град Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“. По мнение на експертите от..

публикувано на 13.06.21 в 14:55