Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантлив варненски музикант смайва минувачите на входа на Морската градина

Ако се разхождате в центъра на Варна в късния следобед, ще видите един младеж, седнал на пейката в близост до входа на Морската градина, който смайва минувачите с виртуозните си изпълнения с китара. Още щом засвири, музиката му буквално те омагьосва. След поредната красива мелодия, реших да седна на пейката до него и да си поговорим за музика. Прие поканата ми с усмивка. Неговото име е Стефан Станчев. Каза, че е на 17 години и е възпитаник на НУИ „Добри Христов” с профил „Пиано”. Изненадах се от факта, че се е научил да свири толкова добре на китара абсолютно сам. С трепет разказа за своите мечти и амбиции, за любовта към музиката и предизвикателствата пред един уличен музикант. Беше категоричен, че не го прави за пари, за разлика от други.

„Правя го за да радвам хората. И когато виждам, че им харесва, това ме мотивира още повече. Все едно, че изнасям концерт. Не ме интересуват парите”, каза Стефан.

Докато разговаряхме, се спряха десетки минувачи, които дълго време оставаха хипнотизирани от магията на красивите мелодии, идващи от електрическата му китара. 

Свири успешно и на други инстументи като бас китара, тамбура, цигулка, акордеон и барабани. Явно че няма тайни за него в музиката. Влюбва се в нея още от дете.

„Аз се родих с музиката. Свиря още от съвсем малък”, разказва с трепет Стефан.

Мечтае да продължи музикалното си образование в чужбина. Има амбицията да създаде рок-група, тъй като този стил му харесва най-много. Със свои приятели се събират и свирят, когато имат време.

„Музиката за мен не е само тонове и енергия, тя е начин на живот. Посланието, което искам да отправя на хората чрез музиката е да бъдат щастливи. Никой да не се срамува какъв е, а напротив – да върви само напред и нагоре.

Пожелах му и той да продължи по този път – напред и нагоре. Докато разговаряхме, неусетно при нас дойде и неговата майка Николинка Станчева. Тя потвърди думите, че Стефан е показал любовта си към музиката още от най-ранна детска възраст и бързо е сменил бебешкото пиано с истинско. Каза, че е горда с детето си и ще го подкрепя винаги.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19