Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспаруховият мост със свободна пешеходна зона, видеонаблюдение и система против заледяване. За сега само на проект

Аспарухов мост във Варна
Снимка: Румен Сарандев

На финал е процедурата за доставчик на нови автобуси за общинския превозвач „Градски транспорт” ЕАД. „Предполагам, че до края на годината ще бъдат извършени и доставките на новите машини”, каза в предаването на РВ „Позиция” заместник- кметът Христо Иванов. Той заяви, че автобусите ще пристигат вероятно на отделни партиди, тъй като се касае за по-голяма бройка превозни средства.

Мостовото съоръжение над ул. "Девня" и жп-линиите в посока пристанище Варна ще е е част от първи етап на интермодалния терминал. Това ще бъде и пътната връзка на терминала, каза заместник-кмета по инфраструктурните въпроси. „Обърнахме се с искане към Министерството на транспорта да ни предоставят проекта, който е разработен и финансиран от тях. В момента все още текат разговорите по неговото предоставяне.

Христо Иванов не се ангажира със срок за започване на този проект.

(бел. ред) Припомням, че главният архитект на Община Варна Христо Бузев в предаването „Позиция” есента на 2020-та година, беше изразил надежда, че проектът ще е готов в началото на тази година, а в края на 2021-ва той ще бъде завършен. Отново в обзорното предаване на Радио Варна, но февруари месец тази година, по същата тема, касаещо мостовото съоръжение над ул „Девня” Христо Иванов заяви: „Мостовото съоръжение, което трябваше да извежда тежкия трафик директно към пристанище Варна, няма да бъде реализирано в рамките на тази година”.

„Община Варна е поставила своите изисквания към АПИ, относно бъдещия ремонт на Аспарухов мост, реконструкцията на тролейната мрежа да бъде извършена така, че да бъдат освободени от стълбовете тротоарните конзоли на съоръжението”- каза още Христо Иванов:

През изминалите месеци имахме няколко срещи със специалистите от АПИ, за да може да бъде конкретизирано заданието за проектиране. Припомням, че преди време Община Варна финансира обследване на Аспаруховия мост, направата на паспорт и идеен проект за извършване на ремонт. Тези всички документи, които бяхме генерирали и финансирали бяха предадени в Агенция Пътна инфраструктура, които да послужат като основа. Допълнително от АПИ направиха обследване на съоръжението и съответните констатации.

Освобождаването на пешеходните секции от тролейбусните стълбове е сериозна инвестиция, но няма друг вариант, в който те да бъдат достъпни за пешеходци, велосипедисти и хора с електрически средства за придвижване.

В ремонта трябва да бъде заложена и система против заледяване, видеонаблюдение за превенция и ограничаване на скоростта, както и устройства за отчитане на скоростта на преминаващите автомобили, допълни още заместник- кметът по инфраструктурните въпроси в община Варна.

(цялото интервю може да чуете в звуковия файл- бел. ред)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15