Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петьо Бошнаков: 5 пъти са намалели площите с винени лозя в България за последните две десетилетия

| обновено на 25.05.21 в 13:54

В последните няколко десетилетия, лозарството и винарството в България са изправени пред редица трудности и проблеми, които дърпат сектора назад. Само спомен са вече времената, в които страната ни заемаше престижно място на световната карта на лозарството и винопроизводството.

Секторът върви стремоглаво надолу и трябва да се вземат спешни мерки. Това каза в интервю за „Радио Варна” д-р Петър Бошнаков, икономист, дългогодишен лозар и преподавател в ИУ-Варна.

Национално сдружение на българските лозари

Преди два месеца, д-р Бошнаков и други представители на бранша, учредиха Национално сдружение на българските лозари. В него влизат производители на винено и десертно грозде, пепиниеристи, големи и малки фирми, както и земеделски стопани. Целта на новата браншова организация, оглавявана от д-р Бошнаков, е да издигне отново лозарството и винарството на висотите, на които беше преди много години.

"Идеята на новата организация е да защитава интересите на сектора пред държавните институции", коментира нейният председател.

Проблемите в сектора

"Един от основните проблеми пред лозарството и винарството в последните години е свиването на аграрния потенциал. В последните 20 години, лозарските площи намаляха 4-5 пъти.  В момента са регистрирани около 600 хиляди декара, но реално реколтирани са 300 хиляди", каза д-р Петьо Бошнаков и допълни, че площите продължават да намаляват. За сравнение - преди повече от две десетилетия площите с винени лозя са били над 1 милион и 600 хиляди декара.

"България беше в топ 10 на света по производството на вино. След 1995 година започва леко затихване на сектора, а след 2002-2003 година, страната ни трайно е извън топ 20", поясни експертът.

Според д-р Петьо Бошнаков, значението на лозарския сектор е не само икономическо, но и социално.

"Това е сектор, който заедно с овощарството и зеленчукопроизводството, задържа населението в селските райони. Затова са необходими целенасочени усилия за развитие на лозарския сектор. Така ще задържим и хората в селските райони", коментира д-р Бошнаков. Той даде за пример Румъния, където селата са пълни с младо население.

"Там държавата обръща внимание на сектора. Има добро финансиране, за разлика от България", каза още той.

"В България субсидията за 1 декар лозе е 27 лева. Същата е и за 1 декар пасище. Това е абсудрдно", коментира д-р Петьо Бошнаков. 

Спешни мерки

Според д-р Петьо Бошнаков, трябва да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. Част от тези мерки бяха обсъдени и на среща със служебния земеделски министър Христо Бозуков. Ескпертът се надява, че исканията на лозарите ще бъдат чути и ще бъдат направени първите крачки за решаването на проблемите в бранша.

"Трябва да има национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод.  За сравнение - в страните от ЕС, помощта за сектора е в размер на около 200 евро. В България е 14 евро", поясни още д-р Бошнаков.

Той каза още, че в България има чудесни условия за винопроизводство и се надява лозарството отново да възстанови своите позиции като приоритетен сектор. Върху това ще бъдат насочени усилията на всички в бранша, както и на новото сдружение.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов с д-р Петьо Бошнаков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15