Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизации и МОСВ ще дебатират по важни въпроси всеки петък

Снимка: Архив


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” внесе писмо до министъра на околната среда и водите Асен Личев с искане за официална среща до края на месец май. Предложенните мерки засягат следните области: процедури по законите за защитените територии, за биоразнообразието и за опазването на околната среда, наказателни процедури в област околна среда и природа и др. 

"Проблемите в опазването на околната среда и природата са трупани с години и бездействието на предходните правителства доведоха до тяхното задълбочаване. Мандатът на служебното правителство е недостатъчен за справяне с всички нерешени въпроси, затова предлагаме основно мерки, чието изпълнение е възможно в кратки срокове.“ – се казва в писмото.

Предложените мерки засягат следните области: процедури по законите за защитените територии, за биоразнообразието и за опазване на околната среда; наказателни процедури в област околна среда и природа; Черноморско крайбрежие; Кресненския пролом; финансиране за природозащитни дейности; управление на отпадъци; енергетика и климат; Национален план за възстановяване и устойчивост; ГМО и пестициди и др.

Най-неотложни действия, които природозащитниците очакват да бъдат предприети, са:

1. Спиране на застрояването по Черноморието като се издадат указания относно начина на съвместяване на процедурите по ОВОС, екологична оценка и оценка за съвместимост, с цел отчитане на кумулативното въздействие върху природните местообитания и видовете и изграждане на система за строга защита за защитените видове от Закона за биологичното разнообразие.

2. Осигуряване защита на дюните като се публикува цифрова карта на всички досега картирани дюни на сайта на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и картиране на дюните, които са изпуснати в специализираните карти, и отчуждаване на дюните недържавна собственост.

3. Адекватно обявяване или преобявяване на ключови защитени зони от Натура 2000 по Черноморското крайбрежие и планините, както и приключване на процедурите за обявяване на цялата екологична мрежа съобразно изискванията на европейските директиви, включително за: Странджа, Ропотамо с Корал, Иракли, Шкорпиловци с Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла и Дуранкулак, Пирин, Витоша, Кресна и други.

4. Завършване на процедурите по предложения за обявяване на защитени територии и одобряване на планове за управление, внесени в МОСВ, но не придвижени досега: ЗМ Камчийски пясъци, ЗМ Корал, плана за управление на ПП Българка.

5. Незабавно спиране на незаконното чистене на речни корита, прикриващо кражба на инертни материали и унищожаване на крайбрежната растителност, и строго спазване на Закона за водите при подобни дейности.

6. Осигуряване на адекватна защита на вековните гори и дървета, чрез адекватно отразяване на тези гори в заповедите за защитените зони от Натура 2000 и спешно обявяване или възстановяване на статута на съществуващи вековни дървета, които са неправомерно заличени.

7. Разсекретяване на документацията по наказателните процедури на ЕС срещу България за околната среда и биоразнообразието

8. Преразглеждане на решенията МОСВ по дерогации от Директивата за емисиите от промишлеността, които бяха дадени на ТЕЦ Ей И Ес Марица изток 1, Марица изток 2 и КонтурГлобал Марица изток 3 и въвеждане на строгите норми за живак и серен диоксид. Недопускане на изгаряне на отпадъци, биомаса и нефтошисти в големите горивни инсталации като ТЕЦ Брикел, Бобов дол и др.

9. Извършване на екологични оценки и оценки за съвместимост с целите на Натура 2000 на плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми.

10. Строг контрол върху всички процеси на изгаряне на отпадъци и подготовка на нормативна забрана на вноса на отпадъци с цел изгаряне. Забрана за изгарянето на пестициди и преразглеждане на вече издадените разрешителни за изгаряне.

11. Строг контрол и превенция върху разпространението на ГМО, включително и тези получени с нови технологии/методи като CRISPR.

12. Преработване и подобряване на Националната приоритетна рамка за дейности за биоразнообразието.

Пълен списък на всички предложения може да намерите тук

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. 

Разговор на Нина Милошевич с Катерина Раковска, представител на „За да остаен природа в България“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04