Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пазаруваме онлайн с един поглед

Клиентите на една от българските банки вече могат да пазаруват онлайн само с поглед, благодарение на новата услуга за биометрична автентикация при дигитални плащания. Тя дава възможност на всеки притежател на кредитна или дебитна карта да потвърди онлайн транзакцията си чрез пръстов отпечатък или лицево разпознаване, без да е необходимо да помни и въвежда допълнителни статични или динамични пароли.

Биометричната автентикация е естествената посока на развитие в интеракцията ни с различни онлайн услуги”, коментира за Радио Варна експертът по киберсигурност Спас Иванов:

„Автентикацията с биометрия при банковите услуги е похвална, защото биометрията не можеш да я изгубиш, не можеш да я смениш, не може някой да я отгатне.”

Според Иванов е много трудно биометрията да бъде открадната, защото в банката постъпва в комбинация от специфични букви и цифри, които се идентифицират с пръстовия отпечатък или с лицето ви:

Много е трудно по това да се възпроизведе обратно пръстовият отпечатък. Редки са случаите, в които се докладва кражба на самоличност при използването на биометрия.

Експертът по киберсигурност съветва да регистрираме повече от един пръстов отпечатък – поне три.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лесна работа“: Образи от „Галерия на щастието“

Здравейте и чудесен август! Нали знаете, това е месецът на щастливите хора? Нещо като принцът на фрешовете и смутитата, най-големият комплекс от витамини за годината. През август всичко изглежда по-привлекателно. Сякаш животът весело намига изпод козирката на капитанската шапка и хората, способни на щастие, много се забавляват. Имам и друга..

публикувано на 02.08.21 в 17:19

118 г. от Илинденско-преображенската епопея

На 2 август преди 118 години избухва Илинденско-Преображенското въстание. Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от..

публикувано на 02.08.21 в 10:37

Развенчаха мита за пиенето на вода

Един от най-популярните митове относно консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това, обаче, не отговаря на истината, смята ендокринологът Уляна Румянцева. Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в..

публикувано на 01.08.21 в 15:59

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 01.08.21 в 09:43

1 август - Ден на градинаря

На 1 август се отбелязва Денят на градинаря. Честването му в България е възобновено през 1993 година. Това е денят на всички, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. Който се занимава с градинарство, знае, че за добрия резултат е нужен не само труд, но и много обич и желание. Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока..

публикувано на 01.08.21 в 09:10

Космически спектакли през август

След началото на надпреварата за космически туризъм, август си почива от състезанията и започва с метеоритния поток „Персеиди“, блестящ спектакъл, който космосът предлага от 2000 години, според НАСА. Август също ще донесе рядка синя луна и „SpaceX“ ще изстреля своя космически кораб „Dragon“, за да снабди Международната космическа станция,..

публикувано на 01.08.21 в 08:12

Отбелязваме деня на железничаря

По традиция от средата на миналия век професионалният празник на българския железничар се отбелязва в първата неделя на месец август. Изборът на деня е повлиян от факта, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за експлоатация и жп линията Русе - Варна е откупена от държавата. През същата..

публикувано на 01.08.21 в 06:21