Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туристическите пакети за ученици – глътка въздух за бизнеса

Снимка: архив

30 хиляди ученици от цялата страна ще летуват в българските курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма „Отново заедно”, която беше оповестена в края на миналата седмица от министрите на туризма, образованието и финансите. Целта на програмата е подкрепа на туристическия бранш, който беше сериозно засегнат от пандемията, а също и да помогне за социализацията на учениците след продължителната изолация и дистанционното обучение.

Глътка въздух за бизнеса. Така председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров коментира идеята за туристическите пакети за учениците.

“Идеята е наистина хубава. Това ще ни даде възможност да запълним легловата база, ако разбира се, бъдат използвани и хотелите, а не само държавните почивни станции. Освен това, чрез тази програма учениците ще могат да опознаят родината, както и да се запознаят отблизо с работата в туристическия сектор. Ако им хареса - може да се окажат бъдещи кадри“, коментира Илин Димитров.

Той изрази надежда, че туристическите пакети за ученици ще станат ежегодни. 

„Това е отличен механизъм да задържим българските туристи“, каза още председателят на Варненската туристическа камара.

Хотелите и базите за настаняване ще бъдат разположени из цялата страна, увери министърът на туризма Стела Балтова още при представянето на идеята миналата седмица. Пакетите ще бъдат предлагани от туроператори, които работят традиционно с детски лагери и зелени училища.

Все още обаче не е известен регламентът и критериите, по които ще се включват учениците в програмата, каза за „Радио Варна” началникът на РУО в морската столица Розета Заркова.

Илин Димитров беше категоричен, че в никакъв случай не бива да се допуска дискриминация.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велин Жеков ще оглави отново РИК-Варна

Централната избирателна комисия утвърди състав от 17 членове на Районната избирателна комисия във Варна за предстоящите избори на 14 ноември. За председател беше назначен Велин Жеков , заместник-председатели са Георги Геров и Олга Томова, а секретар ще бъде Марияна Пантелеева. Правомощията на РИК-Варна влизат в сила от днес. Даниела..

публикувано на 25.09.21 в 16:20

Няма опасност от замърсяване на водата в района на заседналия кораб

Няма опасност от замърсяване на водата и от преобръщане на заседналия в района на местността "Яйлата" кораб " Vera  Su", съобщиха от Морска администрация. Инспектор от Морска администрация и двама експерти от Басейнова дирекция са били на мястото с катера "Спасител 1". Огледът и проверката на кораба са показали, че няма опасност от..

публикувано на 25.09.21 в 16:07

Сградата на щаба на ВМС ще бъде осветени в зелено тази вечер, в знак на съпричастност по повод Световната седмица на митохондриалните заболявания

Сгради паметници на културата от цял свят, ще бъдат осветени в зелено тази вечер, в знак на съпричастност по повод Световната седмица на митохондриалните заболявания. За първи път в инициативата се включват и български градове-във Варна-сградата на щаба на ВМС, в Силистра-сградата на общината, във Велико Търново – крепостта Царевец и в София-..

публикувано на 25.09.21 в 15:15

Граждани излизат на протест срещу презастрояването в квартал Изгрев

Жители на варненския квартал "Изгрев" излизат на протест пред Военна болница във вторник (28 септември) от 18.00 часа. В писмо до медиите, живеещите в района назоваха основните проблеми, с които се сблъскват от години. Те се оплакват от липсата на канализация, осветление и тротоари, както и от презастрояването в квартала. Те са сигнализирали..

публикувано на 25.09.21 в 15:10

Зам. кметът Христо Иванов: За свлачището на "Трифон Зарезан" чакаме финансиране за проектиране

Сагата  около свлачището на "Трифон Зарезан" продължава. По думите на зам. кмета на Община Варна Христо Иванов, в началото на годината са били комплектовани предпроектните проучвания от предходните години. Има и решение на Общински съвет за подписване на споразумение с АПИ. Има и решение на борда на АПИ. "Предполагам, че в най скоро време ще бъде..

публикувано на 25.09.21 в 15:09

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Общинската сесия няма да се проведе, ако не се входира искането за оставка на Тодор Балабанов

Групата варненски общински съветници на партия „Възраждане” е входирала за предстоящата сесия, искане за оставка на председателя на общински съвет Тодор Балабанов. „По правилник, това трябва да влезе в дневния ред като точка първа, но Балабанов не входира искането с което наруши закона”- каза за РВ общинския съветник от „Възраждане” Цончо Ганев...

публикувано на 25.09.21 в 14:09

Доброволци почистиха Южния плаж от фасове и други отпадъци

Около 50 доброволци се включиха в акцията по почистване на Южния плаж във Варна от фасове и други отпадъци. Тя е част от кампанията "Промени картинката", която обхваща няколко града в страната. Заредени с чивали и ръкавици и много настроение, участниците в инициативата почистиха ивицата от входа на плажа по цялото протежение на Плувен комплекс..

публикувано на 25.09.21 в 14:00