Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамотността не свършва с граматиката, специален Cyber Survivor ще пази децата от online тормоз

| обновено на 06.06.21 в 09:01

Кампания, която цели тинейджърите и младите хора да развият умения за дигитална грамотност и онлайн безопасност започна UNICEF България. Съвременната просвета е не само писменост, граматика и литература, тя е немислима без грамотност в онлайн пространството. Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме все повече време online. За подрастващите промяната e по-естествена, тъй като са родени в дигиталната ера. Виртуалното пространство им предоставя изключителни възможности, но крие и опасности, за които те често не са подготвени, казва за Радио Варна Ивайло Спасов от комуникационния отдел на Детския фонд на ООН у нас.

Проучвания очертават сериозни рискове в дигиталната среда и показват, че е от съществено значение тийнейджърите да развият критично мислене и да усвоят конкретни умения, за да се предпазят от кибератаки, тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Подрастващите често се сблъскват с тези проблеми, разпознават ги и са готови да предложат решения за справяне с тях.

Повече от 1 на 7 деца под 18 години в България съобщават, че са били подложени на насилие онлайн, особено в социалните мрежи, сочи национално проучване. 5 от 10 млади хора (47% от всички) казват, че нещата, които четат и виждат в интернет, като реч на омразата, дезинформация, тормоз, кибератаки, ги притесняват и разстройват, а 1 на 10 казва, че е преживял обидно отношение онлайн през изминалата година, показва „Изследване на субективната оценка и реакциите на тийнейджърите в ситуация на извънредното положение”, проведено от UNICEF България. 77% от децата и младежите влизат всеки ден в социалните мрежи. Едва 57% от българските тийнейджъри между 16 и 19 г. оценяват дигиталните си умения като основни или по-високи, което е много под средното за ЕС от 82%, показва проучване на Евростат от 2019 г. България е на предпоследно място, само преди Румъния.

Дигиталната грамотност е набор от умения, знания, нагласи и ценности, които дават възможност на децата и младите хора уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи, като са в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда, пояснява Спасов.

Целта на кампанията е да имаме ново поколение с критично мислене. Освен върху дигиталната грамотност, кампанията ще наблегне и върху уменията за кибер сигурност, а специален Cyber Survivor ще помага на децата и младежите у нас да сърфират безопасно и да развиват потенциала си.

Платформата Cyber Survivor ще учи подрастващите как да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Платформата ще овласти тийнейджърите да създават собствено съдържание и да предоставят собствени решения и как да вземат информирани решения онлайн.

Множество интерактивни функции – онлайн игра, куизове, видеоклипове и др., ще подкрепят тийнейджърите да учат, докато играят, да създават безопасни профили в социалните мрежи, да избягват кибератаки, да разпознават и докладват фалшивите новини, да избягват онлайн тормоз и да реагират на него. Също така тя ще им помогне да разберат как да се предотврати участие в инциденти и неетичното им отразяване, как да създават собствено съдържание, без да се излагат на опасност.

В рамките на кампанията за дигитална грамотност и онлайн безопасност започва и набирането на средства в подкрепа на платформата. Всеки може да подкрепи създаването на Cyber Survivor чрез дарение към UNICEF по следните начини:

·  онлайн на dari.unicef.bg

·  месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв. с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.

·  по банков път на  дарителската сметка на UNICEF България: IBAN BG34 RZBB 9155 1065 03 4919.

Къде свършва граматиката в днешно време? Отговорът, както и целия разговор с Ивайло Спасов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30