Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провадия-Солницата от археолозите до работниците

12
Провадия-Солницата
Снимка: Димитрина Дончева

17-ти сезон продължава работата по археологическите разкопки на Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Едно уникално място, с което всички българи трябва да се гордеем, сподели за Радио Варна ръководителят на обекта проф. Васил Николов,  който е там от първия ден на проучването.

Има още тайни, които трябва да бъдат разкрити в останките на най-стария солодобивен център в Европа, превърнал се в първия праисторически град на нашия континент. Състои се от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи.

Част от екипа за поредна година е археологът Тодор Дяков. Той отговаря за проучването на две постройки открити преди 2 години. Сградите са били масивни и двуетажни с размери около 10 на 8 метра, като на втория етаж е имало пещи, разказа Тодор Дяков. Най-вероятно и двете постройки са изгорели при много голям пожар, защото останките от тях са в оранжево белезникав цвят. Датират от втората половина на петото хилядолетие преди новата ера и са къснохалколитни, от последния етап на селищната могила, когато вече каменното укрепление не е функционирало.

Тодор Дяков

По думите на археолога в двете сгради най-вероятно са живеели богати и заможни хора, които се предполага, че са свързани със солодобива и търговията на сол.

Големите очаквания от този археологически сезон за Тодор Дяков са свързани с откриването на нов златен предмет в проучването на двете постройки, тъй като преди години в насипа в близост до тях вече са открили един такъв.

Работата по този мащабен и грандиозен обект, чиято площ е около 200 декара,  не може без работници. Близо 40 души са наети на работа – хора от Провадия и близките села. Повечето от тях работят  от няколко години на обекта и тази работа е много важна за тях.

Най-младият работник на обекта е Ангел Павлов от Провадия, който е на 18 години и е ученик в местната гимназия по селско стопанство. Работи за пари, защото му трябват и сподели, че не знае нищо за историческото място. Местните хора се притесняват да разказват за себе си. Срамуват се да бъдат снимани, но са дружелюбни и си помагат в разкопаването на обекта. Не са свикнали на внимание от медии, защото обикновено то е за археолозите. Знаят много добре каква работа трябва да свършат и я вършат прецизно. Не са научили много за мястото и неговата историческа стойност, защото им е достатъчно, че имат работа - нещо, което в провадийските села е рядко срещано. 


Работата в обекта е разделена на по-тежка и по-лека. Първата е за мъжете, които пренасят камъните и пръстта с колички. Втората – за жените, които обработват фино земята около останките и отделят керамиката и другите ценни предмети от обикновените камъни. Всеки археологически сезон е шанс за тях да получават заплащане няколко месеца в годината.


Праисторическият солодобивен и градски център Провадия-Солницата приема посетители от 24 май т.г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55