Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провадия-Солницата от археолозите до работниците

12
Провадия-Солницата
Снимка: Димитрина Дончева

17-ти сезон продължава работата по археологическите разкопки на Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Едно уникално място, с което всички българи трябва да се гордеем, сподели за Радио Варна ръководителят на обекта проф. Васил Николов,  който е там от първия ден на проучването.

Има още тайни, които трябва да бъдат разкрити в останките на най-стария солодобивен център в Европа, превърнал се в първия праисторически град на нашия континент. Състои се от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи.

Част от екипа за поредна година е археологът Тодор Дяков. Той отговаря за проучването на две постройки открити преди 2 години. Сградите са били масивни и двуетажни с размери около 10 на 8 метра, като на втория етаж е имало пещи, разказа Тодор Дяков. Най-вероятно и двете постройки са изгорели при много голям пожар, защото останките от тях са в оранжево белезникав цвят. Датират от втората половина на петото хилядолетие преди новата ера и са къснохалколитни, от последния етап на селищната могила, когато вече каменното укрепление не е функционирало.

Тодор Дяков

По думите на археолога в двете сгради най-вероятно са живеели богати и заможни хора, които се предполага, че са свързани със солодобива и търговията на сол.

Големите очаквания от този археологически сезон за Тодор Дяков са свързани с откриването на нов златен предмет в проучването на двете постройки, тъй като преди години в насипа в близост до тях вече са открили един такъв.

Работата по този мащабен и грандиозен обект, чиято площ е около 200 декара,  не може без работници. Близо 40 души са наети на работа – хора от Провадия и близките села. Повечето от тях работят  от няколко години на обекта и тази работа е много важна за тях.

Най-младият работник на обекта е Ангел Павлов от Провадия, който е на 18 години и е ученик в местната гимназия по селско стопанство. Работи за пари, защото му трябват и сподели, че не знае нищо за историческото място. Местните хора се притесняват да разказват за себе си. Срамуват се да бъдат снимани, но са дружелюбни и си помагат в разкопаването на обекта. Не са свикнали на внимание от медии, защото обикновено то е за археолозите. Знаят много добре каква работа трябва да свършат и я вършат прецизно. Не са научили много за мястото и неговата историческа стойност, защото им е достатъчно, че имат работа - нещо, което в провадийските села е рядко срещано. 


Работата в обекта е разделена на по-тежка и по-лека. Първата е за мъжете, които пренасят камъните и пръстта с колички. Втората – за жените, които обработват фино земята около останките и отделят керамиката и другите ценни предмети от обикновените камъни. Всеки археологически сезон е шанс за тях да получават заплащане няколко месеца в годината.


Праисторическият солодобивен и градски център Провадия-Солницата приема посетители от 24 май т.г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16