Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

| обновено на 12.06.21 в 07:46

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето.
Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото издание на "Марцианопол - животът в древния град".
Фестивалът, който пресъздава животът в един от 20-те най-големи римски града преди 17-18 века, дал на света едно от най-големите съкровища от сребърни монети, намерени на едно място - повече от 100 хиляди, и дори за кратко превърнал се в столица на Римската империя и иззел ролята на центъра на света на Древния свят, ще е тази събота и неделя сред руините на антични амфитеатър в близост до Музея на мозайките в Девня.
И двата дни - на 12 и 13 юни, входът е свободен, разказва за Радио Варна един от организаторите - Любомир Любомиров.
Сред изненадите тази година са ястия от походната легионерска кухня с рецептите по стари технологии, приговени от шеф Филип Спасов. За първи път ще бъде представен и животът на един римски гражданин от момента на неговото раждане до смъртта му. Така, организаторите на фестивала се надяват да покрият старата римска максима за хляба и зрелищата, уточнява Любомиров.
Един от най-основни пътища в империята е минавал в непосредствена близост до Марцианопол, а за значението му говори и факта, че е бил сред наистина малкото градове в голямата Римска империя - една пет, които са имали правото да секат собствени монети.
За желаещите да се потопят в живота на римските граждани, организаторите дават и няколко препоръки - да не мислите за облеклото, защото на влизане всеки ще получи римска "тога", да поканят приятели и да си носят нещо за снимане.
Два са начините да стигнете до Девня, за да се включите в "Марцианопол - животът в древния град" - с личен автомобил и с автобус №14, който пътува между Варна и Девня и спира пред Музея на мозайките. От там до някогашния амфитеатър са няколкостотин метра. И забравяйте, че и днес от недрата на Марцианопол продължават да излизат богатства, които да надграждат знанията ни за античния град.

Цялото интервю с Любомир Любомиров може да чуете в звуковия файл.


Вижте и видеоклипа, с който организаторите ви канят да се завърнете в древния Марцианопол.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметник на Левски даряват арменци в признателност на Варна

Нов паметник на Васил Левски ще бъде издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Това съобщиха за Радио Варна от общинската дирекция „Култура и духовно..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

Защо бебеносенето е полезно?

Що е то ергономична раница и слинг? Родителите на бебета и малки деца знаят 100 %, а най-вероятно и използват такива. През последните години терминът бебеносене добива изключителна популярност сред младите родители, въпреки че е вековна традиция, позната на много места по цял свят. На помощ в динамичното и натоварено ежедневие идват..

обновено на 27.07.21 в 14:43

Децата на образовани родители се справят по-добре с дистанционното обучение

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко, съобщиха от МОН. Това е един от изводите в анализа на обучението от..

публикувано на 27.07.21 в 14:16
Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова гостува в Морско училище

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Повод за гостуването е приетата покана от младата холивудска звезда да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент..

публикувано на 27.07.21 в 09:47

„Лесна работа“ – Разкошното варненско лято

Здравейте! В края на юли, в сърцето на лятото. Когато по изгрев морето нежно подрежда мидички по плажа и пясъчните замъци от предния ден кротко се разтварят в прегръдката на вълните. Разкошното варненско лято! Във всичките му искрящи форми. Домовете се пукат по шевовете от гости, а стопаните се разкъсват емоционално между радостта от..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна - малките големи асове в шахмата

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна, съответно на 13 и на девет и половина години, продължават да печелят медали и да увеличават рейтинга си на наши и международни състезания по шахмат. На последното състезание –  националната купа по шах в Шумен, Михаил спечели първо място и златен медал във възрастовата група до 14 години, както и още 78..

публикувано на 26.07.21 в 17:03

Обучиха пчелари как да разпознават замърсена ли е природата по събрания прашец

Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена.  П о събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и..

публикувано на 26.07.21 в 12:49