Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата сами ще определят критериите за туристическите пътувания за ученици

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Директорите и педагогическите съвети ще имат ангажимента сами да определят критериите, по които ще бъдат включвани учениците в туристическите пътувания от програмата „Отново заедно”. Това каза за „Радио Варна” началникът на Регионалното управление по образованието във Варна Розета Заркова. Проекто-предложението вече е качено за обществено обсъждане на сайта на Министерски съвет.

Училищните ръководства трябва да започнат отсега подоготовка за определяне на критериите и подбора на учениците, които ще се включат в 6-дневните туристически пътувания през лятото. Педагогическите съвети имат отговорността да преценят за кои ученици е подходяща програмата и имат най-голяма нужда от подкрепа след продължителния период на дистанционно обучение”, поясни Заркова. Тя допълни, че един от възможните критерии при подбора на учениците е социалния и припомни, че програмата цели да се подобри здравословния и социален живот на учениците.

От възможността да лътуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват ученициот 1 до 11 клас през настоящата учебна година в държавни и общински училища. Те ще бъдат разпределени в групи по 10 до 15 души. Всяка група ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист, пише в наредбата.

Училищата с под 150 ученици и педагогически персонал, каквито има в по-малките населени места, могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, включително с придружителя. По-големите учебни заведения могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници.

"Всяко училище ще обособи свои собствени критерии за подбор според броя на учениците, техните потребности и впечатленията на педагогическия персонал”, каза още Розета Заркова и допълни, че не очаква да има дискриминация.

„Програмата е с ограничен ресурс и няма как всички ученици да се включат в нея. Ако възнамеряват да кандидатстват, училищните ръководства трябва да се запознаят с проектното предложение и да са готови с формулярите и подбора още преди нейното официалното й публикуване”, призова началникът на РУО-Варна.

Тези формуляри трябва да се изпратят до Министерството на образованието и науката. Те няма да преминават през регионалните управления по образованието.

"Нашият ангажимент ще бъде единствено мониторинг и контрол на реализираните туристически пътувания", поясни още Розета Заркова.

Туристическият пакет за всеки участник в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване и храна, както и културна, спортна или друг вид социална програма.

За програмата са заделени 15 млн. лева от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващите ги педагогически специалисти.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Розета Заркова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните сгради, определящи облика на съвременна Варна защитават името на фирмата вече четвърто..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес на място остават десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23