Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Снимка: БГНЕС

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха участие 50 студенти от 11 висши училища в страната. Тази година лятната академия се провежда под знака на 140-годишнината от създаването на Висше училище по телекомуникации и пощи и под патронажа на президента Румен Радев.

Георги Първанов изнесе лекция на тема "Къде се дянаха лидерите?" и представи пред студентите книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката.". Още за книгата му и мнението на бившия президент по актуални политически теми потърси Даниела Стойнова. Цялото интервю с Георги Първанов чуйте в прикачения звуков файл:


Представяте книгата си. Казвате, че това не са типични мемоари, макар че в началото прочетох за детството Ви в село Косача, където се оказва, че всеки ден сте вървели с километри, косили сте трева, живели сте живота на хората, които живеят в селата. Това даде ли Ви по някакъв начин мъдрост за бъдещето?

Във всеки случай ме научи как да се отнасям с моите родители и с хората около мен, със земята, защото наистина беше много тежка работата и сигурно зле платена, погледнато от днешните критерии, но това тогава нямаше значение. Изобщо в българското село земята учи много, така че аз не съжалявам, напротив – радвам се, че съм минал тази школа.

Но все пак как се стига от село до президентството? Наистина ли е необходимо кръв, пот и сълзи или при Вас стана по-лесно?

Не, не е било лесно. Стана в някакъв смисъл случайно, както съм го описал в книгата. Говоря за влизането ми в партията, след това и в ръководството. Там съм разказал случката как от 1000 души делегати ме познаха двама, но в крайна сметка бях избран. След това ми се падна нелеката чест да водя идейната дискусия и да правя идейното развитие на БСП. Досещате се, че това е наистина нещо доста тежко. Разбира се в президентството вече мнозина знаят, добре помнят как станаха нещата. Там даже съм дал едно факсимиле на социологическа агенция, което ми отреждаше 15-о място рейтинг, 40 дни преди изборите за президент. (...)

За мен е интересно, че днес по време на срещата Ви със студентите, когато Ви попитаха кой за Вас е пример за човек, който е добър в политиката, посочихте Симеон Сакскобургготски. Той все пак има доста силен характер...

Да, но не го е проявявал в отношенията с мен и с другите институции. Мъдър и разумен е бил във всички тези контакти и разговори в съвместните ни действия, така че нямам никакви оплаквания, напротив – смятам, че това беше един позитивен период за нас хората, които представлявахме България по това време.

По онова време, каквито и негативи да се откриват, наистина имаше политическа стабилност. Вашата книга е за възстановяване на дебатите в политиката. Сега не само че няма политически дебати между основните опоненти, ами и предизборната кампания предишния път беше вяла. Сега предвиждам, че пак ще е същата. Хората не могат да се ориентират в новите формации.

Много неща има или по-скоро няма. Няма ясни предизборни платформи и послания, няма открит дебат между политиците, които са на най-високо ниво, които дават лицето на една кампания. Изобщо политиката в България много се промени и това не дава гаранция, че ще има добро управление. Не знам как ще се скалъпи правителството, съзнателно използвам този по-фриволен израз, защото става дума за завързване, за скалъпване, а не за нещо стратегическо, което може да работи добре за страната. (…)

Разговаряхте с младите хора за лидерството. Откъде ще се появят според Вас новите лидери, защото наистина имаме нужда и от духовни водачи, но все пак ни трябват и политици, които хем да са подготвени, хем да мислят за хората, а не за себе си?

Не знам. Това е като очакването на месия. Да не се наемам да спекулирам, посочвам възможна партия или общност. Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите. В това не бива да има съмнения. Аз виждам много млади хора, които са кадърни, които имат качества. Да бъда откровен – виждам и по-стари, наложили се отдавна лидери, които пречат, препятстват за това да излязат кадърните. Лансират онези, които са послушни. Така няма да стигнем далече – говоря и за отделните партии, най-вече и за нацията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14