Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Снимка: БГНЕС

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната система и на институциите са панически, а „не от мъдростта на държавността“.

„За съжаление, с годините ДПС, се превърна в оръжие на задкулисието и корупцията. Движението, както и цяла България, получиха тежък удар и страната ни много трудно в следващите години ще излезе от тази ситуация на посочване с пръст“, коментира още Осман Октай. Според него, реакцията на прокуратурата на този скандал показва нагледно тоталното овладяване на държавата на всички нива.

По повод информацията, че, след санкциите от САЩ, Европейския съюз ще изпрати делегация в България, Осман Октай заяви: „Винаги съм коментирал слабостта на ЕС. Голяма грешка са партньорствата в различните политически семейства в Европейския парламент. Друга голяма грешка са назначенията на квотен принцип в европейските институции. Този принцип поставя в сложна ситуация органите за управление на ЕС и забавя техните адекватни решения. Разпределянето на квоти е порочно явление и у нас. Чрез тези квоти партиите, в прегръдка, решават съдбите на хората от малката община до национално ниво. Цялата местна администрация се прегръща партизантски със всички партийни крила, които работят по модела на групировките от едно време. Същото се случва и в парламента. Този квотен принцип партизира институциите, които трябва да се справят с негативите, посочени от Държавния департамент на САЩ“, подчерта Октай.

„На всички е известно, че през годините българските служби, вместо да разследват престъпленията, правиха всичко възможно да контролират съперници и врагове“, каза Осман Октай по повод скандала с подслушването на политици.

„Идването на царя, след Беров, сложи началото на окопаването на групировките и на мутрите във всички сектори на властта. Например в Каварна пребиха кмета на село Белгун, защото не оситурил правилните гласове за правилната политическа формация. Всичко това показва до каква степен се е мутризирало нашето общество“, заяви Осман Октай.ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14