Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Снимка: БГНЕС

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната система и на институциите са панически, а „не от мъдростта на държавността“.

„За съжаление, с годините ДПС, се превърна в оръжие на задкулисието и корупцията. Движението, както и цяла България, получиха тежък удар и страната ни много трудно в следващите години ще излезе от тази ситуация на посочване с пръст“, коментира още Осман Октай. Според него, реакцията на прокуратурата на този скандал показва нагледно тоталното овладяване на държавата на всички нива.

По повод информацията, че, след санкциите от САЩ, Европейския съюз ще изпрати делегация в България, Осман Октай заяви: „Винаги съм коментирал слабостта на ЕС. Голяма грешка са партньорствата в различните политически семейства в Европейския парламент. Друга голяма грешка са назначенията на квотен принцип в европейските институции. Този принцип поставя в сложна ситуация органите за управление на ЕС и забавя техните адекватни решения. Разпределянето на квоти е порочно явление и у нас. Чрез тези квоти партиите, в прегръдка, решават съдбите на хората от малката община до национално ниво. Цялата местна администрация се прегръща партизантски със всички партийни крила, които работят по модела на групировките от едно време. Същото се случва и в парламента. Този квотен принцип партизира институциите, които трябва да се справят с негативите, посочени от Държавния департамент на САЩ“, подчерта Октай.

„На всички е известно, че през годините българските служби, вместо да разследват престъпленията, правиха всичко възможно да контролират съперници и врагове“, каза Осман Октай по повод скандала с подслушването на политици.

„Идването на царя, след Беров, сложи началото на окопаването на групировките и на мутрите във всички сектори на властта. Например в Каварна пребиха кмета на село Белгун, защото не оситурил правилните гласове за правилната политическа формация. Всичко това показва до каква степен се е мутризирало нашето общество“, заяви Осман Октай.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10