Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Шабла иска въвеждане на срок за свободното къмпингуване

Шабла

Проектонаредбата, регламентираща правилата за т.нар. свободно къмпингуване в България, от миналата седмица вече е публикувана за обществено обсъждане от Министерството на туризма. С нея се цели да се въведат условия и ред за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. От години проектонаредбата се очакваше най-вече от морските общини, притежаващи прекрасни условия за този начин на почивка, тъй като при липсата на регламент нарушенията бяха постоянни, а задълженията на общините и икономическите им загуби растяха непрекъснато. С проектонаредбата се определят и задълженията на собствениците или наемателите на територии, определени за свободно къмпингуване, а именно охрана, химически тоалетни, косене и пръскане срещу насекоми, както и сметосъбиране и сметоизвозване. Срещу това те ще могат да определят такса за разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Община Шабла разполага с едни от най-големите плажни ивици по българското Черноморие, които обхващат повече от 20 км плажна ивица, които попадат в обхвата на защитени територии. Всяка година още от април месец започва разполагането на кемпери и каравани върху дюните, като през силните за сезона месеци юли и август те са стотици. Генерираният отпадък от летовниците, които буквално окопират пясъчната ивица, костват на община Шабла над 100 000 лв. годишно. В същото време приходи от тези туристи за общината няма, а разходите се поемат от местното население чрез данъците, които те плащат на общината. Множество са съставените актове на собствениците на кемпери и каравани, като над 90% от тях след това биват отменени от съда, именно поради липсвата на ясен регламент за дивото къмпингуване. Проектонаредбата в доста по-кратки срокове трябваше да бъде факт, така че този летен сезон тя отново няма да е в действие, споделя кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Жечев изрази тревогата си, че заради твърде либералния подход по отношение на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, вече лицензираните къмпинги ще претърпят сериозни загуби. В същото време според него, тяхната инвестиция е сериозна и условията, които предлагат те, са наистина добри и най-вече законни. Регламентираните къмпинги могат да бъдат разположени само върху урбанизирани територии, докато според проектонаредбата местата за временно настаняване на кемпери например могат да бъдат частна, държавна или общинска собственост, стига да не са част от плаж или дюни. 

Проектонаредбата се отнася за периода от 1 май до 30 септември. Докато тече общественото й обсъждане, община Шабла ще предложат въвеждането и на времеви диапазон, в който една палатка, кемпер или каравана да могат да заемат определено място. Целта е да се даде възможност на повече хора да се насладят на този начин на почивка и да се избегне практиката каравани да заемат с месеци най-хубавите места по българското Черноморие. Освен това от местната администрация ще настояват и за заплащане на туристически данък от хората, които упражняват свободно къмпингуване. И след като проектонаредбата престоя повече от една година, преди да бъде пусната за обществено обсъждане, то регламентът, който тя определя, вероятно ще влезе в сила през 2022 година, а правото за санкции след още една година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48

Варненската митница продава на търг стоки, отнети в полза на държавата

Териториална дирекция "Митница Варна" продава на търг с тайно наддаване 26 групи различни стоки, изоставени или отнети в полза на държавата. Продажбата се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Стоките са задържани през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от митническата дирекция. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:28

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански, предаде БНР.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46