Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци и храна са нужни за опазването на египетския лешояд в Провадия

5
Двойката от Провадия
Снимка: Меджнун Адемов

Завръщането на двойката египетски лешояди в гнездото им в скална ниша над Провадия развълнува за поредна година жителите на града, както и всички природолюбители и защитници. На 1 юни – Международния ден на детето се излюпи и първото бебе лешоядче на провадийското семейство, чийто вид е защитен и за него полагат грижи от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ с помощта на сътрудници по места и много доброволци. Възможно е съвсем скоро да се излюпи  и второ бебе, защото обичайно провадийската двойка има по две яйца.


Меджнун Адемов, учител по учител по философия в Професионалната гимназия по селско стопанство "Земя"  в Провадия, е сътрудникът на БДЗП в града на Крепостта Овеч. Повече от 10 години посреща и изпраща една и съща двойка лешояди.  Вече обучава и ученици в опазването на птиците, като първите им уроци са свързани с изучаването на вида, миграцията и размножаването им.


Меджнун Адемов

Всяка година защитниците на птиците се нуждаят от подкрепа, след като се родят малките. Сега е нужна храна, която да се поставя по два пъти на ден в близост до гнездото, за да се хранят родителите по време на растежа на малкото. Имаме нужда от подкрепата на ферми, в които се отглеждат животни, които не са третирани с лекарства, каза Меджнун Адемов, за да се осигури храна на лешоядите. Нужни са и доброволци, които денонощно да наблюдават гнездото, когато дойде време за първия полет на малките. Наблюдението се извършва в близост до гнездото със специална техника, а целта е да се наблюдават малките при първия полет,  защото, ако той е неуспешен – лешоядчетата падат или се заплитат в клоните на дървета и много често загиват.

Над 10 години животът на защитения вид в гнездото на лешоядите над Провадия се наблюдава денонощно с видеокамери.

За всички тези години в Провадия сме свидетели на излюпването на 14 малки бебета-лешояди и успешното им отлитане от гнездото, разказа още Адемов.

България и в частност Провадия са иноватори в света по наблюдението на защитените птици в дива среда, защото това се случва за първи път у нас, допълни Адемов. След страната ни подобно наблюдение започва в Израел и Армения, а в момента чрез нашите камери животът на египетския лешояд се наблюдава от 140 страни по целия свят.

Египетски лешояд

Египетският лешояд  – свещената птица с индиански профил, е най-дребният и единственият мигриращ от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. С размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60–70 см, той е известен още под името „малък лешояд“.

В момента египетският лешояд е световно застрашен вид с тенденция към намаляване на неговата популация, което го прави една от най-бързо изчезващите птици на планетата. В миналото видът е бил повсеместно разпространен на територията на България.

Тенденцията към намаляване на популацията на египетския лешояд и нестихващите заплахи, пред които е изправен видът като поставянето на отровни примамки, незаконното убиване, токови удари и сблъсъците с ветрогенератори, прави неговото оцеляване все по-трудно. Ето защо от БЗДП работят за подсилване на Балканската популация на египетския лешояд чрез алтернативни подходи – отглеждане на птици на затворено, които да бъдат пуснати на свобода с надеждата те да сформират двойки и успешно да се размножават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Котаракът Владислав

Кой е котаракът Владислав и къде живее?

Най-известният котарак в България безспорно е котаракът Гого, който живее в библиотеката в Пловдив. Подобна радост обаче имат и в кметството в район Владиславово във Варна. Котаракът живее в коридора на информационния център. Има си къщичка от кашони на която пише „Котешката къща на Владислав“. Има и други екстри – купички за вода и храна и..

публикувано на 20.04.24 в 07:30

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46