Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов
Снимка: БГНЕС

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци.

„За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом”, казва Господинов за последния си роман „Времеубежище“.

Това което живеем - времето, в което се намираме, е непрекъснато реактивиране на неща, които си мислим, че са минали, коментира авторът на „Физика на тъгата“, в контекста на случващото се в житейски аспект – обществен и политически.

Нашият проблем е, че ние можем и в миналото да се спънем и много често влизаме отново там, където сме били по два, три, четири пъти, убеден е писателят.

Затова ми беше важно да напиша този роман, той да излезе сега, защото ми се струва, че това е в във въздуха не само в България, но и за света.

Копнежът на човека да се приюти и да намери убежище в някой минал щастлив период на собствения му живот е всеобщ, казва Господинов.

Той посочи, че е направил доста питания и проучвания сред познати - кой период биха избрали, ако могат да се върнат. По думите му много хора свързват бленуваното десетилетие с детството и младостта си.

Той призна, че неговото времеубежище са 60-те години, защото би искал да преживее това, през което неговите родители са преминали.

Според него в България имаме предимство, защото тук са се сменяли много бързо различни епохи. Необходимо е изграждане на рефлекс за грешките от миналото, за да не се повтарят, мисли писателят.

„Дядо ти и баба ти са живели в една епоха, майка ти и баща ти в друга, а ти си живял наполовина там и наполовина тук. Това непрекъснато лутане в различни времена е много важен опит. За нас това вече е deja vu, цялата тази тревожност, че не си в собственото си време“, поясни Господинов.

„Когато си в точното време, не си на точното място - винаги се разминаваш“, заяви писателят.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Георги Господинов чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03