Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кадетското училище във Варна започва изграждането на военно-полеви лагер

Повече от 3 години кадетското училище „Генерал Владимир Вазов” във Варна възпитава у децата дисциплина и родолюбие. За този период през училището са преминали над 100 деца. Най-малките са първи клас. Обученията, които често са под формата на игра, се провеждат в Морската градина през летните месеци. Организират се и лагери, които са на принципа на зелените училища.

"Обучението включва начална военна подготовка, действия за защита при бедствия и аварии, строева и медико-санитарна подготовка. Провеждаме и други разнообразни занимания като конна езда, фехтовка, стрелба с лък, спортни мероприятия, шах и танци. Имаме и лекции по история", каза основателят на първото по рода си в България кадетското училище Богдан Манолов.

"Родителите са доволни от уменията, които придобиват техните деца по време на лагерите", каза още Манолов. Той е председател и на Сдружение "Български кадетски корпус".

В началото на този месец Богдан Манолов и неговите съмишленици от сдружението започнаха изграждането на военно-полеви лагер. Той се намира в местността „Крушките” край Варна и е разположен на площ от 17 декара. Военно-полевият лагер ще бъде разделен на два сектора. В единият ще се провеждат обученията и ще има полоса-препятствия, различни укрития, траншеи и землянки. В него ще могат да се разполагат палатките, ще има лагерно огнище, барбекю и полева кухня. Вторият сектор ще представлява историческо екоселище с прабългарски юрти, неолитни къщички и работилница за историческо въоръжение. Предвижда се да бъде изграден и параклис, за който се търсят доброволци.

Успоредно с изграждането на военно-полевия лагер, от Кадетско училище "Генерал Владимир Вазов" имат желание напълно доброволно да провеждат регулярно почистване и облагородяване на няколко паметника в Морската градина във Варна. Целта е да се възпита у децата уважение към българската история и култура. 

Очаква се разрешение от Община Варна. Търсят се и доброволци за тази инициатива. Всеки, който желае да се включи, може да се свърже с организаторите на фейсбук страницата на кадетското училище.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще почиват варненци това лято?

Българите предпочитат да похарчат голяма част от своите доходи за почивка през лятото. Това показва проучване на международна финансова компания за нагласите на домакинствата, проведено в 12 държави в Европа.  Сега е времето, в което хората вече си правят планове за така жадуваната лятна ваканция. Някои вече са планирали къде и как ще..

публикувано на 16.06.21 в 09:52

Възрастните хора се притесняват да гласуват машинно

Предстоят поредни избори. На тях ще може да се гласува с хартиена бюлетина или машинно. Дори в малките населени места с над 300 души са предвидени машини. Репортерът ни Ваня Славова се намира в село Николаевка. Тя попита за нагласите на местните за начина на гласуването на изборите на 11 юли. Чуйте:

публикувано на 16.06.21 в 09:37
Снимката е илюстративна

Дъждовете - благоприятни за реколтата

Дъждовете вдъхват оптимизъм на земеделците, защото макари различни по количество в регионите, ги има. За разлика от миналите две лета. Очаква се удвояване на добивите след сушата м.г. “Посевите са в много добро състояние. Има влага. След 25-ти прогнозата е за слънчево време, оттам нататък се надяваме житото да се изпече както..

обновено на 16.06.21 в 06:19

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си . Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897". Първата се проведе на 29 май със сборен пункт читалището в селото. Нейните задачи - окосяване и..

публикувано на 15.06.21 в 11:03

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има, но плановете да открие туристическото лято са променени. “Този път с него ще изпратим летния сезон - 3, 4 и 5 септември. Подготвяме големи изненади за вас, за да може дългоочакваната ни среща да бъде незабравима. Очаквайте подробности скоро”, пишат организаторите от “Зелени посоки” на фейсбук страницата си...

публикувано на 14.06.21 в 17:39