Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Летни занимания за деца обяви варненският планетариум

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Летни ваканционни занимания за деца и ученици обяви Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна.

Групите ще бъдат сформирани с до 15 ученици, а заниманията ще бъдат провеждани по график всеки ден от 10.00 ч. до 12.00 ч. Първата група започва от 21 юни.

При ясно време кръжоците по астрономия ще се провеждат частично или изцяло на поляната зад Обсерваторията.

Записванията вече започнаха и групите за месец юни са вече сформирани. Свободни места има за месеците юли и август, съобщи за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на варненската обсерватория:

Астрономическа обсерватория и Планетариум


Ваканционните курсове са напълно безплатни.

Записванията стават до запълване на групите на телефон 052 684444 или на място в Обсерваторията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще почиват варненци това лято?

Българите предпочитат да похарчат голяма част от своите доходи за почивка през лятото. Това показва проучване на международна финансова компания за нагласите на домакинствата, проведено в 12 държави в Европа.  Сега е времето, в което хората вече си правят планове за така жадуваната лятна ваканция. Някои вече са планирали къде и как ще..

обновено на 16.06.21 в 11:21

Бъдещ военен лекар от Морско училище стана талант на годината

Старшина първа степен Мартина Москова е студент във ВВМУ, специалност военен лекар, тя стана „Талант на годината” за тази година в едноименния конкурс. Даниела Стойнова разговаря с нея за това как се съчетава обучението в тази трудна специалност, с участието в конференции и проекти: Бъдещата военна лекарка сподели, че изцяло се е посветила на..

публикувано на 16.06.21 в 10:30

Възрастните хора се притесняват да гласуват машинно

Предстоят поредни избори. На тях ще може да се гласува с хартиена бюлетина или машинно. Дори в малките населени места с над 300 души са предвидени машини. Репортерът ни Ваня Славова се намира в село Николаевка. Тя попита за нагласите на местните за начина на гласуването на изборите на 11 юли. Чуйте:

публикувано на 16.06.21 в 09:37
Снимката е илюстративна

Дъждовете - благоприятни за реколтата

Дъждовете вдъхват оптимизъм на земеделците, защото макари различни по количество в регионите, ги има. За разлика от миналите две лета. Очаква се удвояване на добивите след сушата м.г. “Посевите са в много добро състояние. Има влага. След 25-ти прогнозата е за слънчево време, оттам нататък се надяваме житото да се изпече както..

обновено на 16.06.21 в 06:19

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си . Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897". Първата се проведе на 29 май със сборен пункт читалището в селото. Нейните задачи - окосяване и..

публикувано на 15.06.21 в 11:03

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39