Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалната техническа гимназия - Варна е абсолютен победител в Националната олимпиада по техническо чертане

Учениците от ПТГ – Варна станаха абсолютни победители, като спечелиха първо, второ и трето място на XXXVII Национална олимпиада по техническо чертане 2021г. се проведе на 13 май 2021г. За пореден път учениците от варненската техническа гимназия заеха първите места и доказаха, че са сред най-добрите в техническото чертане и инженерната графика в  България. Най-високи постижения и оценка "Отличен 6" за изпълнение на чертеж в среда на AutoCAD на състезанието имат Емил Сабиров и Антон Делев от 12 клас и десетокласниците Ивайло Колев и Тимотеуш Зимострад. Принос за отличното представяне имат техните ръководители – инж. Надежда Арнаудова и гл. ас. д-р инж. Соня Въчинска от Технически университет-Варна.

ПТГ-Варна обучава по професии в четири направления: "Компютри" - техник на компютърни системи и техник на електронна техника; направление "Транспорт" - техник по транспортна техника с две специалности - "Автомобилна мехатроника" и "Електрически превозни средства"; направление "Машиностроене" - професия "Мехатроника"; направление "Изкуство" - професии "Графичен дизайнер", "Дизайнер" с две специалности "Промишлен дизайн" и "Рекламна графика", професия "Компютърен график".

Приемът след завършено основно образование в гимназията стартира на 5 юли с подаване на документи от желаещите.

"Занятията за всички ученици вече са присъствени" - сподели за Радио Варна педагогическият съветник в ПТГ, Снежана Илиева. - "Много се радвам, че успяхме в краткия период на присъствено обучение и на 12-класниците да направим традиционните срещи с техническите университети в страната и със Софийски университет, защото са важни за кариерното ориентиране на учениците и за избора им на висше училище. Предстоят зрелостните изпити в 10 клас за завършен първи гимназиален етап, но нашите ученици по принцип продължават в гимназията, защото държат изключително много и на свидетелството за професия и квалификационна степен от втория гимназиален етап. Тази година 99% се явиха на изпит по професия успешно, а от догодина изпитът вече ще е и задължителен."

"Важно е да отбележим, че в направление "Транспорт" със специалностите "Автомобилна мехатроника" и "Електрически превозни средства" учениците придобиват и правоспособност за водач на МПС, категория "В". Предоставя им се възможност да провеждат учебните практики в големите автосервизи и транспортни фирми. Учениците в тези специалности идват с ясни намерения след 7 клас и са наясно как искат да продължат своето развитие", допълни още Снежана Илиева.

От началото на месец юни учениците от направление "Изкуство" от специалностите "Рекламна и Компютърна графика" и "Графичен дизайн" гостуват в Арт салона на Радио Варна с изложбата "Отвътре".

Повече за обучението в направленията "Компютри" и "Изкуство" споделиха в студиото на Радио Варна учениците от 9 клас Веселин Стоянов и Давид Пеев. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27